Å trene i magetopp er ingen menneskerett | Anna Sofie Hoff

  • Anna Sofie Hoff (21)
Etter at treningskjeden SATS oppdaterte sine retningslinjer har flere reagert, blant annet popartisen Alexandra Joner og samfunnsaktivisten Ulrikke Falch.

SATS sine nye klesregler er hverken krenkende eller diskriminerende.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

SATS innførte tidligere i år retningslinjer for treningstøy ved sine sentre. Mange mente beskrivelsen var for diffus. Forrige uke gikk de derfor ut med eksempelbilder. Bildet viser shortslengde til like over knærne, samt topp eller t-skjorte som dekker hele magen.

Dette har vakt stor oppmerksomhet blant influensere, journalister og mannen i gaten. Blant annet har popartisten Alexandra Joner sagt at det er provoserende når «kvinner blir bedt om å kle på seg», og at SATS bør være ærlige og si at de «ikke vil at kvinner skal kle seg sexy på trening». Samfunnsaktivisten Ulrikke Falch har også vært ute og kritisert de nye reglene.

Jeg mener de tar feil.

Nok er nok

At en enkelt treningskjede velger å stramme inn reglene for passende treningstøy kan være kjipt, men det er hverken krenkende eller diskriminerende. Nok får være nok! Mange har satt spørsmålstegn ved hvorfor retningslinjene innføres. Kjeden selv viser til et ønske om å bekjempe kroppspress, samt forbedre hygiene.

Dette bildet viser hvilke områder som må være tildekket i følge SATS sine nye klesregler.

Begge argumentene er etter mitt skjønn holdbare. Fremvisning av mye hud kan oppleves utfordrende og vanskelig, særlig i disse «prosjekt perfekt»-tider. Mindre klær betyr også at større mengde svette kan overføres til apparater og lignende. Dersom man ikke er flink til å vaske dette bort, slik anvist, øker smittefaren.

«None of our business»

Samtidig forstår jeg en del av motargumentene. Vi er alle enkeltindivider og bør så langt det lar seg gjøre få kle oss i hva vi vil, selv på treningssenteret. Hvordan andre velger å bekle seg mens de løfter vekter eller tilbakelegger kilometer på mølla er tross alt «none of our business».

Det fine er imidlertid at vi nordmenn har stor valgfrihet i både varer og tjenester fordi vi anser konkurranse som et gode! Konkurranseloven, som trådte i kraft i 2004, forbyr både monopolvirksomhet og annen form for «misbruk av dominerende stilling.»

Anna Sofie Hoff (21).

Det betyr at vi som forbrukere, i tilfeller som nå, kan velge bort SATS og trene hos andre kjeder. Dette er et godt alternativ dersom man ikke liker de nye reglene for bruk av treningstøy og for eksempel ønsker å trene i sports-BH og kortere shorts. Det finnes også gode treningsmuligheter utendørs og i de tusen hjem.

Forbrukermakten avgjør

Ingen trenger å tre inn i saken og «rydde opp». SATS er en frittstående kjede og innfører retningslinjene de selv ønsker. Hadde det vært et statlig treningssenter, ville saken vært en annen. Men det er det altså ikke. Å trene i magetopp er for øvrig ingen menneskerett.

Forbrukermakten er til syvende og sist den sterkeste. Tiden vil vise hvorvidt retningslinjene er for strenge eller ei. I mellomtiden: Tren i det du selv vil og finn et treningssenter som tillater nettopp det!

Problem solved!Vil du lese mer fra Si ;D? Ta en titt på disse:

Les også

Hvorfor blir menn i kommentarfeltene så forbannet over likestilling? spurte vennen min. Responsen understreket bare poenget.

Les også

Mitt tips for å motvirke det verste som kan skje på sosiale medier

Les også

Vi som aldri får førstegangsvitnemål


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.