SiD

Adventstiden er blitt en 24 dagers gavebonanza | Johanne Alverberg

  • Johanne Alveberg (13)

Personlig tror jeg at de som får dyre julekalender, blir mer bortskjemt, skriver debattanten. Foto: fotoknips / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Det er blitt en slags konkurranse om å ha de beste kalendergavene hver dag.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hvert år bruker nordmenn masse penger på julekalendere til barna sine. Jeg synes at julekalendere er unødvendig. Vi får jo uansett en haug med gaver i julen!

De siste årene har trenden som handler om å lage hjemmelagde julekalendre til barna, vokst kraftig.

Før fylte man kalenderne med rimelige ting som små viskelær, litt godteri eller andre småting. Nå får man dyre merkeklær eller sminke som kalendergave. Dette er ikke bra - det skaper kravstore barn.

Unødvendig

Jeg er en jente på 13 år, og jeg kjenner veldig mange barn som får dyre kalenderpakker fra blant annet Body Shop eller Fredrik og Louisa hver eneste dag.

Selv om jeg er veldig glad i julen, og selv om jeg gleder meg til å få gaver på julaften, så trenger jeg ikke en gave hver eneste dag før jul i tillegg.

Personlig tror jeg at de som får dyre julekalender, blir mer bortskjemt. Hvis vi skal få en gave hver eneste dag i tillegg til masse gaver på julaften, hva skjer da etter julen?

Jo, barna maser på å få flere ting – de forventer mer av foreldrene sine. Det ender opp med at barna tenker: «Hva får jeg i morgen?», i stedet for å glede seg til julaften og gavene de får da.

Det er tross alt ikke alle i Norge som har råd til å kjøpe dyre gaver til barna sine 24 dager på rad.

Ikke nok med det: flere av de som ikke får dyre kalendergaver, blir lei seg. De skulle sikkert ønske at også de kunne få en slik kalender. Det er jo tross alt ikke alle i Norge som har råd til å kjøpe dyre gaver til barna sine 24 dager på rad.

En konkurranse

«Hva fikk du i dag?»

Dette er et spørsmål veldig mange barn får på skolen. Det er blitt en slags konkurranse om å ha de beste kalendergavene hver dag.

Det finnes også barn som ikke bare har en kalender, men flere! Det er ofte: «En hos mamma, en hos pappa, en kalender som bestemor laget til meg. Og så fikk jeg en av tante».

Førjulstiden skal være en tid hvor man er glad og gleder seg til jul. Man skal ikke grue seg til neste dag fordi man får en «dårlig» kalendergave.

Selv har jeg kommet opp med en mye bedre «julekalender» som jeg har i år. I stedet for å få masse gaver som jeg ikke trenger, så har tenkt til å gi bort gaver til de som trenger det.

De som ikke får noen gaver, eller til de som ikke har penger nok til å gi gaver til andre. Det syntes jeg mange andre burde gjøre også.


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Kanskje vil disse Si ;D-innleggene også interessere deg:

Les også

Tegneserie: Kan man synge «Rudolf er rød på nesen» i 2017 uten å støte noen?

Les også

Det er nesten blitt en konkurranse om å få den beste julegaven eller kalenderen

Les også

Glitter i skjegget, håret, hele kroppen. Derfor burde du droppe denne juletrenden!

Les mer om

  1. Ungdom
  2. Gaver
  3. Jul
  4. Førjulstid