SiD

Hvor er engasjementet for abortlovene der de virkelig trengs? | Gyda Elisa Sæter

  • Gyda Elisa Sæter (19)

Vi snakker om debatt i uke 12 eller 22, mens Tanzania straffer abort med inntil 14 år i fengsel, forteller Gyda Elisa Sæter (19). Foto: wavebreakmedia / Shutterstock / NTB scanpix

Si ;D-innlegg: Jeg er «pro life» - for et verdig liv hos kvinner i graviditetsnød.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

For tiden er det mye snakk om abortloven i Norge og en eventuell utviding. Hver dag ser jeg et nytt innlegg, en ny stemme og en ny mening i diskusjonen. Kampanjene mot abort omtales ofte som «pro life», og dette er noe av det dummeste jeg har hørt på lenge.

For øyeblikket sitter jeg i Tanzania, på et barnehjem for foreldreløse, hvor jeg jobber med barn og unge mødre. For noen dager siden var jeg på et foredrag hvor temaet abort ble tatt opp.

Foto: Privat

Bakgårdsabort

Tanzania har en streng abortlov hvor all abort er forbudt, med mindre morens liv står i fare. Straffen er inntil 14 år i fengsel, inkludert hardt arbeid. Dette fører til mange «bakgårdsaborter», altså ulovlig abort ved hjelp av hva enn spisst man finner i kjøkkenskuffen.

Vi ble etter foredraget oppfordret til å engasjere folket der hjemme. Folkene i Vesten som sitter med innflytelse. Men her i Vesten er vi for opptatt med å diskutere vår egen utvidelse av loven.

Livet uten abort

Jeg ble fortalt en generell historie som skildrer hvordan livet er uten mulighet for abort. Den lyder slik:

En 15 år gammel jente er blitt gravid, mest sannsynlig etter voldtekt. Hun prøver å gå til legen for å ta abort, men får avslag. Hun får høre om en kone i landsbyen som kan hjelpe henne, men dette koster mye penger. Hun samler sammen alt hun eier for å dra til konen og gjennomføre den ulovlige aborten.

Familien støter henne bort, og hun er etterlatt helt alene. Herfra er det tre veier det pleier å gå:

Hun får en alvorlig infeksjon etter aborten, men kan ikke gå til legen for hjelp, for da kommer de til å finne ut av aborten og hun havner i fengsel.

En annen vei er at aborten mislykkes, hun bærer frem barnet og mister mulighet for utdanning, arbeid og tilhørighet i familien. En siste vei er at jenta blir deprimert og tar livet sitt.

Debatten i Norge blekner

Uansett utfall ender historien tragisk. Dette er realiteten for mange unge jenter. Det er anslått at 405.000 ulovlige aborter forekom i 2013, 100.000 av disse fikk komplikasjoner, men ingen medisinsk hjelp.

Med denne kunnskapen er det vanskelig å ta abortdiskusjonen i Norge seriøst. Misforstå meg rett, jeg er kjempeengasjert og håper på en utvidelse, men det hele blekner i forhold til hvor jeg er nå.

Hvor er belysningen og engasjementet for abortlovene i utviklingslandene, der det virkelig trengs? Og hvorfor tilhører «pro life»-uttrykket dem som kjemper mot abort?

Jeg er «for liv», for et verdig liv hos kvinner i graviditetsnød.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Abort
  2. Helse
  3. Menneskerettigheter