SiD

- En måte å stå imot kroppspresset på, er å anerkjenne at det eksisterer

 • Anders Veberg
  Anders Veberg
  Journalist
Psykolog Jørgen Flor, Margrete Bjørge Katanasho fra Press og Mathilde Vig møtes for å diskutere kroppspress. – Jeg prøver bare å la være å bry meg om hva andre mener. Det betyr ikke noe hva de mener, så lenge du er fornøyd med deg selv, sier Vig.

Si ;D-tema: Det er mye du kan gjøre for å stå imot kroppspresset, men det er vanskelig alene. Aftenpodden Si ;D håndterer kroppspresset i siste episode.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kropp blir raskt et veldig komplisert tema. Hva er «normalt»? Hva skal vi tro på, og hvordan blir vi komfortabel med den kroppen vi har?

Disse spørsmålene er grunnlaget for veldig mange av innleggene som blir sendt til Si ;D. Kroppspresset, forventningen om å være tynnest, sterkest, sprekest, dominerer hverdagen til omtrent alle i dag.

– Jeg tror alle blir utsatt for presset på en eller annen måte. Det er alltid noe som får deg til å føle at du bør gjøre noe med deg selv, sier Mathilde Vig (17) fra Hamar. Hun er en av mange ungdommer som har skrevet innlegg til Si ;D om at kroppspresset blir for dominerende.

Vær trent, eller gå fra stranden

– Jeg merker at mange på min alder blir påvirket av hysteriet rundt #sommerkroppen2016. Det går mest på at du må trene og spise riktig, og ikke ligge hjemme og se på Netflix, ellers har du ikke noe på en strand å gjøre. Jeg synes det blir helt feil, ungdom har allerede mye press på seg fra før, sier Vig.

Du kan høre Mathilde Vig, psykologkandidat Jørgen Flor og Margrete Bjørge Katanasho, påtroppende politisk nestleder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press, diskutere unge og kroppspress i denne ukens episode av Aftenpodden Si ;D.

 • Hør den med ett klikk her:
Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!

Med unntak av Marilyn Monroes mer formfulle skjønnhetsideal på 50-tallet, har den ideelle kroppen i mediene bare blitt tynnere. Det presser ungdommen.

Hvem har skylden?

Gjennom 1900-tallet ble kroppsidealet stadig tynnere, med unntak av en periode på 50-tallet, da Marilyn Monroe ble et skjønnhetsikon med sine former.

Fra 60-tallet og utover har idealet blitt stadig tynnere, og med teknologisk utvikling har kroppen vi ser i mediene i større grad blitt manipulert til det mer urealistiske. I dag bruker reklamebransjen Photoshop i stor grad ennå.

– Reklamen vi ser i dag er ikke ekte – det er ikke et ideal man kan trene, slanke eller sole seg til. Mange vet fortsatt ikke det, sier Margrete Bjørge Katanasho i Press.

Kropp er blitt en måte å kommunisere på, man knytter det til så mye

Noen tiltak blir gjort for å motarbeide kroppspresset. Et eksempel er Trondheim, der reklame som styrker kroppspresset, forbys.

Les også

Trondheim: Forbyr bilder som fører til økt kroppspress

Slike tiltak mener Bjørge Katanasho er positivt, men vi har fortsatt en lang vei å gå, mener hun.

– Reklamen skal gjenspeile ungdom og folk flest, og det gjør den ikke i dag.

Psykolog Jørgen Flor er enig.

– Men én ting vi ikke får gjort noe med er den massive eksponeringen på Instagram og slikt. Jeg tror det må mer til, men dette er en god start, sier Flor.

Vi blir lurt til å tro at det er slik verden henger sammen

Ifølge Press blir vi utsatt for 4-5000 reklamer hver eneste dag, fra vi står opp om morgenen for å sjekke Facebook. Eksponeringen er massiv, og da er det lett å bli overbevist, forteller Jørgen Flor.

– Det beste virkemiddelet for å overbevise noen om noe er gjentatt eksponering. Vi mennesker er skrudd sammen slik at om vi får det samme budskapet igjen og igjen, så tror vi at det er slik verden henger sammen, forklarer Flor.

Eksponeringen fra reklamer, og kroppsbildet vi ser, er en bør ungdom ikke kan bære alene.

Han tror at det er viktig å selv ha litt kontroll over hva som er «normalen» når det gjelder kropp. Er det noen annen enn deg selv som definerer hva normalen er, blir det hele problematisk.

– Kropp er blitt en måte å kommunisere på, man knytter det til så mye. Men det er en del ting kroppen ikke er så god på, å kommunisere med andre og vise følelser, for eksempel. Vi må innse kroppens begrensninger, sier Flor.

I den siste episoden av Aftenpodden Si ;D møtes Jørgen Flor (f.v.), Margrete Bjørge Katanasho, Mathilde Vig og journalist Anders Veberg for å snakke om kroppspress.

Hvordan står man imot?

Når Mathilde Vig får spørsmålet om hvordan hun står imot kroppspresset, er svaret tilsynelatende enkelt:

– Jeg prøver bare å la være å bry meg om hva andre mener. Det betyr ikke noe hva de mener, så lenge du er fornøyd med deg selv, sier Vig.

Hvor stort er kroppspresset på Huk i Oslo? Sommeren 2014 tok Aftenposten med seg et kamera på stranda og spurte. Svarene er vel like aktuelle i dag?

Men det er kanskje ikke alltid like lett. Psykolog Jørgen Flor tror ikke det er en endelig løsning å prøve å stenge ute presset alene.

– Jeg er kanskje litt pessimistisk, men vi mennesker tenker mye på kropp og hvordan vi er ut. Da blir løsningen å finne en form for aksept, i alle fall for min del. Å anerkjenne at det finnes et press der ute, og så finne ut hva jeg skal gjøre med det, sier Flor.

Margrete Bjørge Katanasho i Press tror ikke det finnes en enkel sjekkliste for hvordan unge kan stå imot kroppspresset – i alle fall ikke på egen hånd.

– Alle har ansvar for egen psykisk helse, men når vi snakker om eksponeringen fra reklamer og kroppsbildet vi ser, er det en bør ungdom ikke kan bære alene. Man kan nok lage en sjekkliste, men det vil nok ikke fungere dersom ikke noen andre har en egen sjekkliste de må følge.

Hør mer om kroppspress i denne ukens episode av Aftenpodden Si ;D. Du kan abonnere i iTunes, eller høre episoden på Soundcloud!

 • Hør den med ett klikk her:

Mer om kroppspress? Temaet engasjerer mange – her er noen anbefalte saker og meninger:

Les også

 1. #Anbefalt: Sophie Elise Isachsens blogg fungerer som bruksanvisning for kroppspress

 2. Dette her, det håper jeg vi kan le av en dag | Tegnehanne

 3. Vi har nådd punktet hvor du er forpliktet til å føle kroppspress

 4. Syv gutter skriver: Dette er utfordringene med å være ung gutt i dag


Vil du høre mer på podkast?

Vi orienterer oss i jungelen av seksualitet!

Hva betyr det egentlig at det står + bak LHBT? Og visste du at det finnes over 80 kategorier du kan plassere seksualiteten din i? Demiseksuelle Mia Kristine Martinussen (17), lege Mina Adampour og Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom, diskuterer.
Hør episoden her!

Hva er tabu for unge i dag?

Jakob Semb Aasmundsen (20), Mina Gjerde (20) og psykologstudent Jørgen Flor diskuterer hva som er greit å si – og hva som ikke er greit. Kan man si at man er imot at homofile skal få gifte seg? Kan man være redd for gutter med innvandrerbakgrunn?

Hør den med ett her:

Les mer om

 1. Kropp
 2. Instagram
 3. Kroppspress
 4. Reklame