Kritikken mot russelåter er feilslått | Hege Kyte

Si ;D-innlegg: Hvor er tilliten til satiren? Hvor er tilliten til ungdommen?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

«Er du tretten er du med, når du suger så gå ned»

Om én måned skal jeg synge av full hals til russesanger av Solguden og Mannen, TIX, The Pøssy Project og en rekke andre sanger med lignende ordbruk.

Jeg er russ i år, men i motsetning til hva man kan få inntrykk av etter debatten om russelåter i det siste, har jeg ikke sex med trettenåringer, og det har heller aldri vært et alternativ.

Hvert år kritiseres russen for tekstene i sangene deres. I år har kritikken særlig handlet om sangen til bussen Playboy2017.

Det er fullt forståelig at så mange reagerer på det, men det underlige er at ingen reagerer på Shakespeares Julie som bare var tretten hun også.

Debatten som kommer med russesangene, viser at vi har sunne og fornuftige normer i samfunnet vårt. Likevel må det sies at debatten er blitt for overfladisk.

Moralsk panikk

Mange har kritisert teksten og hevdet at russen fremmer usunne verdier som smitter over på andre russ og unge.

Vi er med på å normalisere voldtekt. Vi er med på å gjøre pedofili OK. Vi glorifiserer et usunt kvinnesyn.

Denne typen moralsk mediepanikk har vi sett før. Det samme skjedde da tegneseriene, rocken, voldsfilmene og ikke minst voldsspillene kom.

Man var redde for at denne kulturen skulle ødelegge ungdommens moral, og at alle skulle ende opp som hensynsløse monstre. Men slik har det jo ikke gått.

Kan det tenkes at det å skubbe grensene i en sang ikke er det samme som å skubbe grensene i virkeligheten?

Hvis ikke, håper jeg dere lukker øynene hver gang det er drap og dop i Breaking Bad, ellers blir dere dopmisbrukere og drapsmenn hele gjengen - og er med på å legitimere en draps- og dopkultur.

Hver gang det er maktmisbruk i House of Cards, må dere snu dere vekk. Og Game of Thrones må dere bare slutte å se.

Hvor er tilliten til fantasien? Hvor er tilliten til satiren? Og ikke minst, hvor er tilliten til ungdommen?

Skjulte intensjoner

Kunst skal provosere, det er vel en del av poenget. Vi må ikke glemme at selv om dagens musikk kanskje er litt røff, så tilhører den fortsatt i kunstsjangeren.

Russen som bestilte den mye omtalte låten, har forklart at sangen var laget ironisk og skulle være satire over dagens russekultur. Problemet er at de som har lyttet til sangen, har nektet å ta på seg satirebrillene.

Mange leter etter de skjulte intensjonene til guttene som bestilte låten. Kritikerne vet plutselig bedre hva guttene mener enn de gjør selv.

Som Hans Skjervheim har sagt før meg: «Skal man bruke mistankens hermeneutikk, må man ha mer innsikt i intensjonene til den man kritiserer enn det de selv har».

En slik innsikt er ikke blitt vist frem i denne saken.

Men kanskje jeg skal høre på kritikerne? Jeg er jo tross alt bare en lett påvirkelig tenåring.

Da får jeg gå hjem, slette Game of Thrones fra dataen min, fjerne Rihanna fra spillelistene og kaste halvparten av bøkene mine.

Og hvis du mener at sanger kan være så skadelige, så bør du kanskje gjøre det samme.


Når russetiden nærmer seg, kommer også debatten om russetiden:

Si ;D-podkast: Vandreruss, bussruss, campingruss — eller ingen russ?

— Man vil ha en buss som blir husket, sier russ Daniel Foss Torgunrud. Han har Europas største buss, og sammen med en campingvognruss, en gåruss og en som har valgt ikke å være russ i det hele tatt, gjester han ukens podkast.

Hør podkasten med ett klikk her: