Til dere som er avholds: Vi som drikker, skylder dere ingenting

  • Jente (17)
    Jente (17)
Det er flott å kunne gjøre sin egen greie og velge ikke å drikke alkohol, men slutt å tro at det gjør deg bedre enn noen andre, skriver jente (17).

Si ;D-innlegg: Jeg leser stadig innlegg som kjefter på oss som drikker oss fulle.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I det siste har det dukket opp mange blogginnlegg, avisartikler og leserinnlegg som handler om folk som ikke drikker alkohol.

Gjennom hundrevis av år har mennesker drukket alkohol i Norge, mens andre ikke har gjort det.

Hvorfor drikker du ikke alkohol?

Mennesker er nysgjerrige, og når vi møter folk som er annerledes enn oss selv, kan det være spennende å prøve å forstå andre ved for eksempel å spørre dem:

Hvordan er det å ha vokst opp i Norge? Hva er din favorittfarge? Hva er din favorittdrikk? Hvorfor drikker du ikke alkohol?

Dette er helt ufarlige og fredelige spørsmål, som ofte blir stilt av personer som ikke ønsker noe annet enn innsikt og forståelse.

Det alle innleggene skrevet av avholdspersoner som jeg har lest, har til felles, er derimot at skribentene gnåler og kjefter på oss som drikker oss fulle.

De mener vi skylder dem en unnskyldning fordi vi spør dem hvorfor de ikke drikker.

Les også

Martha Melkild (18): Du som drikker deg full for å slippe deg løs

Selvfølgelig kan det være irriterende å bli spurt om det, men hva med bare å si at man ikke drikker fordi man ikke vil, og så lar vi det ligge?

Sarkastisk tilnærming

En annen gjenganger i disse innleggene er en sarkastisk og overlegen tilnærming til tematikken alkohol, som for eksempel et utsagn fra Side2-redaktør Astrid-Helen Holm.

Hun skrev et innlegg på bloggen sin der hun lister opp historier om partyvenninnen sin, som hun ikke tror venninnen selv husker:

«Du slapp å kjøpe ny mobil og sperre bankkortet ditt fordi noen rasket med seg greiene dine da du ikke fulgte med på grunn av det faktum at jeg ikke var dritings. Bare hyggelig, babe»

Slutt å tro at du er bedre enn andre

Så til deg det gjelder: Slutt å være overlegen, og ikke tro vi skylder deg noe bare fordi du velger å avstå fra alkohol.

Det er flott å kunne gjøre sin egen greie og velge ikke å drikke alkohol, men slutt å tro at det gjør deg bedre enn noen andre.

Hvis jeg er på vors og noen sier at de bare drikker saft fordi de ikke er noe glad i alkohol, syns jeg det bare er flott.

Det er fint for vedkommende som kan drikke noe annet fordi hun eller han ikke liker alkohol, og det er fint for meg som kan få lov til å drikke akkurat det jeg vil.


Alkoholkonsum engasjerer flere. Les flere innlegg her: