SiD

I vanlige klær er jeg S/M. I ballett hender det jeg er plus size. | Frida Myklebust Amdahl

Si ;D-innlegg: Jeg har selv vurdert å slutte med ballett, min største lidenskap, på grunn av kroppspresset.

Jeg danset 22 timer i uken. Likevel var jeg ikke tynn nok til å være god nok, skriver debattanten. Privat / bezikus / Shutterstock / NTB scanpix

 • Frida Myklebust Amdahl (17), nestleder Innherred Sosialistisk Ungdom

Jeg er en helt normal jente på snart 17 år, med en helt normal høyde, en helt normal vekt og en helt normal kropp. I hverdagsklær bruker jeg størrelse S/M, men i ballett har det hendt at jeg har måttet bestille drakter i plus size.

Ballett er en kunstform som blir sett på som en av de mest elegante kunstformene. Vi skal utføre spektakulære hopp og piruetter som om vi var fjær.

Når man tenker på kvinnelige ballettdansere, så ser man ofte for seg en tynn kvinne med smal midje, små bryster og lange bein.

Det er også sånn mange ballettdansere strever etter å se ut. Det er kanskje derfor flere ballettdansere får spiseforstyrrelser.

«Vekt spiller ingen rolle»

I alle mine år med ballett har jeg fått høre av lærere at vekt ikke spiller noen rolle, men likevel blir jeg presset inn i kostymer som åpenbart er for små.

I dansegarderoben har jeg fått høre om jenter som bandasjerer brystene sine og drar på lange joggeturer før frokost for å se bedre ut i ballettdrakt.

Selv har jeg vurdert å slutte med ballett, min største lidenskap, på grunn av kroppspresset. Jeg har tenkt at det jeg har ofret så mye for, og det som gir meg så mye glede, ikke var noe jeg hadde mulighet til å fortsette med fordi jeg fikk høre at jeg ikke hadde kroppen de beste skolene og kompaniene ville ha.

Fordi tynne dansere blir sett på som mer talentfulle dansere. At tynn var synonym med hardt arbeid og talent.

At siden jeg ble født med en kropp som ikke var den ideelle ballettkroppen og heller ikke kunne bli det selv om jeg trente 22 timer i uken, så kunne jeg ikke fortsette med det etter videregående.

Dette er en helt absurd tankegang som rammer mange dansere.

Talent i fokus

Jeg vil ikke være en del av en kultur som promoterer usunne skjønnhetsidealer. Som medlem av Sosialistisk Ungdom og feminist vil jeg mye heller være en del av en bevegelse som jobber aktivt mot dette.

Vi trenger en ballett hvor talent og lidenskap er i fokus, ikke kroppsfasong. Jeg vil ta kampen for «fremtidens» ballett hvor unge dansere ikke blir syke av presset om å ha det perfekte «ballettutseendet», samme hvor mange timer de danser foran et speil.


Les også

Alene hjem på nyttårsaften før midnatt – en Si ;D-novelle om ungdom og spiseforstyrrelser

Les også

Ernæringsfysiologer burde vite at de fleste med spiseforstyrrelser er normalvektige | Vilde Bratland Hansen (21)

Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Kroppspress
 2. Idrett
 3. Spiseforstyrrelser

Relevante artikler

 1. SID

  Jenter skal være snille og pene og godta bullshit. Store lår og legger er maskuline. Hvorfor?

 2. SID

  Vi er først og fremst mennesker, ikke mann eller kvinne

 3. SID

  Gina Tricot har ikke skylden for ditt dårlige selvbilde

 4. SID

  Jente (16): «Er det ikke lenger greit å være tynn, Ulrikke Falch?»

 5. SID

  Bilder av rumpe, kløft eller mage premieres med «Ass!» og «Magen din!» Tenker man over konsekvensene?

 6. SID

  Tora Ovidia (15): Kan damer som spiller på kropp, kalles feminister?