SiD

Medier og kommunikasjon også i fremtiden

Det blir mindre tid til utplassering i bedrift og mer fellesfag, men det ligger ingen hindringer for at de positive sidene ved medier og kommunikasjon som du beskriver ikke fortsatt skal være mulig.

Regjeringen foreslår å flytte medier og kommunikasjon fra yrkesfag til studieforberedende, skriver Kristin Halvorsen. Aas, Erlend

 • Kunnskapsminister
 • Kristin Halvorsen
  Styreleder i Kronprinsparets Fond

I Si;D 27. mars skriver Janelokken at faget medier og kommunikasjon er i fare. Det er imidlertid ikke riktig at medier og kommunikasjon skal legges ned, slik du frykter.

I stortingsmeldingen På rett vei, som jeg la frem 15. mars, foreslår regjeringen å flytte medier og kommunikasjon fra yrkesfag til studieforberedende.

Bakgrunnen for dette er at 97 prosent av elevene velger et tredje år i skole som gir generell studiekompetanse fremfor å gå ut som lærling i bedrift.

Til inneværende skoleår hadde medier og kommunikasjon mer enn 5000 søkere, men det var bare 191 elever som søkte læreplass. I 2012 ble det formidlet 101 lærekontrakter innenfor utdanningsprogrammets lærefag.

Medier og kommunikasjon er i dag bygget opp med tanke på at elevene skal gå ut som lærling i bedrift.

70–80 prosent av skoletiden går med til medie— og kommunikasjonsfag de to første årene.

Når likevel nesten alle elever ønsker å gå videre til høyere utdanning, mener jeg at de vil bli bedre forberedt om medier og kommunikasjon bygges opp på samme måte som idrettsfag og musikk, dans og drama.

En slik struktur, som ble anbefalt i Evalueringen av Kunnskapsløftet, gjør at 20–50 prosent av timene i fremtiden vil gå til medie- og kommunikasjonsfag. Det blir mindre tid til utplassering i bedrift og mer fellesfag, men det ligger ingen hindringer for at de positive sidene ved medier og kommunikasjon som du beskriver ikke fortsatt skal være mulig.

Jeg vil også understreke at vi viderefører lærefagene som fotograf og mediegrafiker som yrkesfag, men innenfor et annet program. Vi åpner også for etablering av flere lærefag innen medier og kommunikasjon.

 1. Les også

  Fremtidslinjen er i fare

Relevante artikler

 1. SID

  Marte Andrine (18): Det er det norske samfunnets feil at så mange dropper ut fra yrkesfag

 2. SID

  Aftenposten inviterer til konkurranse for elever på yrkesfag

 3. SID

  «Fordommene som yrkesfagelever beskriver i Aftenposten, er både tankevekkende og skremmende»

 4. SID

  «Jeg valgte elektro foran studiespesialisering. Nå er jeg i tvil om det var riktig»

 5. NORGE

  Flere elever velger yrkesfag

 6. SID

  Norge trenger sårt faglærte til å bygge landet, men lar dem ikke få fagbrevet de trenger | Jan Otto Langleite