SiD

Kjære hvite jente: Du er ikke indianer

Si ;D-innlegg: Om en hvit jente fletter håret i afrikansk stil, får hun skryt for å være seg selv. Om en av afrikansk opprinnelse gjør det samme, blir hun mobbet for å være «ghetto».

Hun vet ikke at hennes forfedre slaktet indianere, og hun spytter på deres grav ved å gå kledd som dem, skriver Amina H. Bilde (17). Chetty Thomas

Dere kaller oss «ghetto», fordi vi fletter håret vårt slik som våre foreldre og deres foreldre gjorde i vårt hjemland. Dere kaller oss n-ordet når vi ber om likestilling, og aper når vi ytrer våre meninger.

Vi lager musikk for å kanalisere vårt indre sinne, for om vi ikke kan tale om vår smerte, kan vi i hvert fall tromme og strenge det i melodier og hymner.

Men dette tar dere også og gjør det selvisk til noe eget, uten tanke for om dere tråkker på eierens tær. Og i dag, i akkurat dette sekundet, skjer dette fremdeles.

Spytter på graven

En jente legger ut et bilde der hun ligner en indianer, men hun er ikke en indianer. Hun er en hvit, blond amerikaner, vokst opp som enhver tenåring i Amerika. Hun er ikke en indianer. Jeg kan ikke repetere det nok.

Til tross for hennes mangel på indiansk kultur, har hun tatt deres klær og gjort det til noe hipt og annerledes, hennes nye sans for stil er å stjele kulturelle plagg for egen nytelse.

Og hun vet ikke det, det er for mange som ikke vet. Hun vet ikke at hennes forfedre slaktet indianere, og hun spytter på deres grav ved å gå kledd som dem. Hun vet ikke at dette sårer en hel folkegruppe. Hun vet ingenting.

En annen jente har en rød prikk mellom øyenbrynene. Hun gjør dette i motens navn, og glemmer at den røde prikken, bindien, er av indisk kultur. Og hun har tydelig ingenting å gjøre med indisk kultur.

Et annet sted i verden blir en indisk jente mobbet for nettopp denne bindien på ansiktet hennes, og et annet sted blir en av ikke-indisk kultur hyllet for hennes eksentriske valg av stil.

Snur et blindt øye til

Et amerikansk fotballag har valgt navnet Redskins. Det er gammel amerikansk slang brukt mot indianere, som i dag blir sett på som støtende og upassende.

Bevisst på deres rasistiske ordvalg av lagnavn, spiller de likevel, mens tusener av indianere føler seg angrepet og undertrykket. Har folk glemt at de enda eksisterer? De blir karakterisert som glemte historiske eventyrfigurer, men de er her. De lever, de er blant oss, og dere snur et blindt øye til.

Indianere blir karakterisert som glemte historiske eventyrfigurer, men de er her

En hvit jente fletter håret i afrikansk stil, hun hører på hiphop og sagger. Hun får ros for å være seg selv og uttrykke det på den måten hun gjør. Mens en annen, av afrikansk opprinnelse, blir mobbet for å være så «ghetto».

Kan hun ikke være mer lik de andre, sier de til henne og tar på hennes naturlige hår, som de kaller skittent og rart.

Det forundrer meg at dere ikke liker de svarte, men hjertelig tar deres kultur. Det forundrer meg at dere ignorerer våre rop om å la oss være, men hører på vår musikk.

Dette er en lidenskapelig debatt. Dette omhandler kulturell appropriasjon, og jeg har bare ett ønske;

La oss være, vær så snill, la oss være.


#Si ;D anbefaler:

Adrian (16):

Les også

Ja, jeg går med boots og bukseseler, og nei, jeg er ikke nazist| Adrian (16)

Gutt (18):

Les også

Jeg føler meg mistenkeliggjort

Yngve Horvei (18):

Les også

Kulturen vår blir ikke svekket, den utvikler seg

Følg Aftenposten Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Husk at Si ;D har egen podkast!

Vi behandler fobier! Jakob Semb Aasmundsen (20) kan ikke være i samme rom

Les også

som en banan.

Kan han bli kvitt frykten? Dessuten forteller vi deg hvordan du kan bli kvitt edderkoppfobi!

Amina H. Bile (17)

Relevante artikler

 1. BOLIG

  12 kjennetegn på typisk norsk interiør og innredning. Hvor mange punkter stemmer for ditt hjem?

 2. DEBATT

  «Trikset er enkelt: Se dine velgere. Forstå hvordan de har det. Innrøm feil. Snakk til dem i øyehøyde.»

 3. KULTUR

  Transkjønnede er som romhunden Laika; vi skyter henne ut i et nytt og fremmed univers, spente på om hun overlever der oppe.

 4. A-MAGASINET

  Padmasree Warrior kom til USA fra India med hundre dollar. Nå er hun en av Silicon Valleys største stjerner.

 5. A-MAGASINET

  De ble angrepet av terrorister. Dette er hva de gjorde for å unngå å bli drept

 6. A-MAGASINET

  Godset hans er like stort som Bærum