Motor

Viste frem utslippsfri trailer

VANNDAMP: Nikola One går på hydrogen og slipper kun ut vanndamp.

Et amerikansk selskap mener den vil revolusjonere tungtransporten.

  • Morten Abrahamsen

Det amerikanske selskapet Nikola Motor Company har for første gang vist fram modellen One, en trekkvogn som går på hydrogen.

Selskapet, som er basert i Salt Lake City, sier i en pressemelding at kjøretøyet har ytelser som tilsvarer mer enn 1000 hestekrefter og 2710 newtonmeter i dreiemoment, noe som skal være mer enn det dobbelte av hva man finner i dagens semitrailere.

Les også

Tester selvkjørende lastebiler

Nikola One skal ha en rekkevidde på 130 til 190 mil mellom hver hydrogenfylling. Fyllingen er oppgitt å ta 15 minutter.

Utslippet fra en motor som går på hydrogen er vanndamp, og rekkevidden sies å være langt bedre enn hos tilsvarende kjøretøy som går på diesel.

REKKEVIDDE: Rekkevidden skal være langt bedre enn et tilsvarende kjøretøy som går på diesel.

Forhåndsordrer

Semitraileren skal komme med en garanti på 72 måneder, og selskapet sier at de så langt har mottatt forhåndsordrer verdt 25 milliarder kroner.

Når kjøretøyet faktisk settes i produksjon, er foreløpig uklart, da fabrikken ikke er bygget.

Les også

Alle Teslas biler skal bli selvkjørende

– Nikola skal bygge en avansert fabrikk i verdensklasse, som vil skape tusenvis av nye jobber, sa grunnlegger og konsernsjef Trevor Milton.

De skal være i samtaler med en rekke forskjellige stater rundt lokaliseringen av anlegget. Dette skal bli avgjort i løpet av første kvartal i 2017.

Les også

  1. Tesla vurderer fabrikk i Europa

  2. 600 solgte før bilen forlot fabrikken

UKJENT LANSERING: Nikola har ennå ikke etablert en fabrikk, så det er uklart når de første bilene blir levert.

Flere versjoner

Det skal også bygges opp et nettverk av hydrogenstasjoner i USA og Canada i samarbeid med Ryder Systems, som i tillegg skal ta service på kjøretøyene.

– Vi er svært stolte av endelig å kunne vise Nikola One for første gang. Det er mange der ute som har lurt på om vi faktisk kan levere, men i dag kan vi stolt vise frem den mest avanserte semitraileren som noen gang er bygget, sa Milton under avdukingen av kjøretøyet.

Batteripakken skal være på 320 kilowattimer. De skal også lage en mindre versjon, uten seng, kalt Nikola Two, som vil ha de samme spesifikasjonene.

Les mer om

  1. Teknologi
  2. USA
  3. Tungtransport
  4. Bil
  5. Miljø