Motor

Tykke klær reduserer sikkerheten

Den tyske bilistorganisasjonen ADAC advarer mot å bruke tykke klær i bilen.

FARLIG: Tykke vinterklær gir beltet spillerom. I verste fall kan skadene bli alvorlige allerede ved kollisjoner i lav hastighet. (Foto: ADAC)
  • Jan Harry Svendsen

I testbilen sitter det en dukke av en voksen og av et barn. Begge har på seg tykke ytterklær. Barnet sitter i barnestol. Alt ser ut som en helt vanlig tur til butikken, skolen eller barnehagen.

I 16 kilometer i timen smeller det. Den delen av beltet som ligger over hoftene skjærer seg inn i buken på begge i bilen…

Store skader

– I verste fall kan man få alvorlige skader på myke innvoller som tarm, lever og milt om man kjører bil med tykk jakke i kombinasjon med bilbelte. Faren for å få indre blødninger er også til stede, sier Volker Sander.

Han er leder for avdelingen for bilsikkerhet i tyske ADAC.

Les også

Ser du fotgjengeren som går langs veien?

Av med ytterklærne

Han råder foreldre til å ta av ytterklærne på barna og seg selv, og passe på at bilbeltet sitter stramt over hoftene. Om beltet ligger over magen, skal barnet sitte på pute eller i barnesete.

Er det kaldt, anbefaler han å legge et pledd over barnet og sørge for at barnesete eller pute lagres inne, slik at barnet slipper å sette seg på et kaldt sete.

OPTIMALT: Beltet ligger stramt over kroppen, samtidig sitter barnet i sete som sørger for at beltet ligger korrekt. (Foto: ADAC)

Mer om sikkerhet:

Les også

  1. Jaguar frykter Tesla-ulykke

  2. Hver tiende sjåfør innrømmer å ha kjørt med promille

  3. Ny Volvo oppdager elg

  4. Slik mener ekspertene du skal snakke med barn som er redde for nyheter

Les mer om

  1. Barn og unge
  2. Trafikksikkerhet