Motor

- Velg bollene med rosin

Men det er ikke førstevalget, ifølge Statoil.

I disse dager er det svært mange som kommer til å stoppe innom en bensinstasjon på vei til fjells for å fylle bil og mage med drivstoff. Og når luktesansen fanger opp den liflige duften av nystekte bake off-boller, er det svært lett å la seg friste til å ta med en pakke.

Men visste du at du sparer cirka 100 kalorier på å droppe bollene fylt med sjokoladebiter og heller velge rosinboller? Av bollene som tilbys er det nemlig rosinbollene som har færrest kalorier.

— Det skyldes at energiinnholdet i rosiner i seg selv er lavere enn hva hvetebollen innholder. Rosinene gjøre dermed bollen litt mindre kaloririk, sier Line C. Gåsland, ernæringsfysiolog med bachelor i samfunnsernæring.

En hvetebolle, ca 50 gramKalorier
Hvetebolle170 kcal/bolle
Bolle m/sjokolade (10 gram)225 kcal/bolle
Bolle m/karamell (10 gram)190 kcal/bolle
Bolle m/rosin139kcal/ bolle

Kilde: Matvaretabellen.no

Stor svingning i blodsukkeret

Ifølge en undersøkelse som Respons Analyse har gjort for Statoil Fuel & Retail sier tre av fire at de har vært ukonsentrerte bak rattet som følge av at det var lenge siden de hadde spist.

Drar man av gårde til fjells uten mat i magen, er det lett å ty til noe kjapt langs veien, for eksempel en pose med boller.

BOLLER OG BRUS: - Boller i seg selv vil i tillegg mette i en kort periode og gi en stor svingning i blodsukkeret som igjen vil dale ennå lavere enn hva det i utgangspunktet var, forteller ernæringsfysiolog Line C. Gåsland. FOTO: Petter Handeland

Og ifølge Statoil, som oppgir å ha solgt cirka 18 millioner boller det siste året, så velger de fleste sjokoladeboller.

— Melkesjokoladebollen er bestselgeren etterfulgt av Daim-bollen, rosinbolle og hvetebolle. Spesialboller, som for eksempel Solobollen i fjor påske, står for rundt tre prosent av det årlige salget, opplyser Knut Hilmar Hansen, pressetalsmann for Statoil Fuel & Retail Norge AS.

Men spiser man tre boller med sjokoladebiter får man typisk i seg 675 kilokalorier.

— Å spise tre sjokoladeboller er mye om man skal tilføre dette oppå et normalt daglig energiinntak. En normal middagsporsjon inneholder samme energimengde, men vil i motsetningen til boller tilføre kroppen flere energikilder fra karbohydrater, fett og protein.

Et normalt daglig energiinntak er for kvinner cirka 1800-2000 kcal og menn 2000-2200 kcal, ifølge Gåsland.

Legger på seg på kort tid

— Dersom man legger på et energitilskudd på 675 kcal én eller flere gang i uken for en gjennomsnittlig voksen, vil man på kun én måned legge på seg en halv kilo og oppover. Og dette er kun basert på disse tre bollene. Ofte er det summen av slike utskeielser som er hovedårsaken til vektøkning, sier Gåsland.

Andre fristelser

— Sammenlignet med tilsvarende bakeriprodukter som du lett kan få kjøpt på en bensinstasjon,er variasjonen i næringsinnhold sammenhengende med mengde og vekt. En skillingsbolle er i prinsippet større i volum enn en sjokoladebolle og vil derfor utgjøre litt flere kalorier med et nokså likt næringsinnhold, sier Gåsland

Derimot vil en vaffel uten tilbehør tilsvare det halverte innholdet kalorier enn en søt sjokoladebolle, fordi sukker- og fettinnholdet i utgangspunktet er lavere.

— Det er likevel store forskjeller på leverandører, bakerisortiment og tilbehør hos de ulike bensinstasjonene, understreker Gåsland

Andre fristelser langs veien

Vaffel u/tilbehør103 kcal/plate (50g)
Vaffel m/lettrømme og syltetøy260 kcal/plate (90g)
Kanelbolle336 kcal/bolle (100g)
Berlinerbolle m/bringebær281 kcal/bolle (80g)

— Ta heller en baguette eller wienerpølse

Gåsland mener det er andre og bedre alternativer på bensinstasjonene enn bollene, dersom sulten melder seg underveis.

— Er man sulten og får behov for tilskudd av energi i løpet av en biltur, så ville jeg styrt unna bakerivarene og heller kjøpt frukt, nøtter, yoghurt, baguetter eller en wienerpølse for å tilfredsstille kroppens energibehov. Bakerivarer er i seg selv ”t omme” kalorier i den forstand at disse produktene bidrar med svært lite tilskudd av protein, vitaminer og mineraler som kroppen har bruk for hver dag. Sukker- og fettbomber som boller og vafler hører festligheter til eller som et ekstra godt mellommåltid i helgene, sier Gåsland

Hun mener det kan være smart å planlegge en biltur ved å handle inn litt frukt og nøtter på forhånd, og kanskje ta seg tid til å smøre noen baguetter eller lage en frisk pastasalat før man reiser hjemme ifra.

— Da sparer man både kalorier, penger og ikke minst bidrar til en bedre helse over tid. Ta også med vann som tørstedrikk, for søtsuget kan ofte være et kamuflert behov for væske og annen mat.

Les også:

Stor test: De beste spylervæskene

De vanligste tabbene på vinterføret

Spar tusenlapper på riktig valg av verksted

Artikkelen er skrevet av klikk.no