Her er de dårligst til å sikre barna i bilen

Mange foreldre tar ikke hensyn til skaderisikoen ved å la små barn sitte i forovervendt sete, sier NAF.

DÅRLIGST I SØR. De er dårligst til å sikre korrekt i Agder og Rogaland, viser ny telling fra UP og Trygg Trafikk.

Sjekk de store regionale forskjellene lenger ned i artikkelen

Hodet på små barn er svært tungt i forhold til resten av barnets kropp.

Derfor er det stor fare for alvorlige skader om barnet sitter i en forovervendt barnestol. Nå advarer NAF foreldre mot å snu barna for tidlig.

— Testene fra EuroNcap viser at barn i bakovervendte barneseter sitter langt tryggere enn de som sitter i kjøreretningen. Barn som snus for tidlig, kan få alvorlige skader i nakken og brystet. Her er belastningene voldsomme, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

ADVARER: - Vi advarer foreldre mot å snu barna for tidlig. Barn som snus for tidlig, kan få alvorlige skader i nakke og bryst, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

— I bakovervendt posisjon presses barnets rygg inn mot stolryggen. Trykket fra kollisjonen fordeles dermed over en stor flate, fra barnets hode til baken, forklarer Jan Olav Nissen, som er sikkerhetssjef i If Skadeforskring. Han mener forskjellen kan være ett nakkebrudd kontra ubetydelige skader.

Men foreldrene har blitt flinkere

En ny telling, som ble lagt frem torsdag morgen, viser at nesten halvparten av alle barn under fire år sitter i bakovervendt bilsete. Det melder If i en pressemelding.

- En svært positiv økning, men vi har fortsatt en vei å gå, mener UP og Trygg Trafikk. Noen steder i landet er folk mye flinkere enn andre steder.

Undersøkelsen, som er utført av UP i samarbeid med Trygg Trafikk, viser at det har blitt betydelig bedre på bare fem år: I 2010 viste en telling at 20 prosent av norske barn under fire år var sikret i bakovervendt bilsete. Tellingen fra 2015 viser at 49,3 prosent sitter riktig.

Sjekk ut denne testen:

Les også

Disse barnesetene er best i test

Her er de dårligst

Tellingen viser at det er sørlendingene som henger mest etter når det gjelder korrekt sikring. I Agder og Rogaland sitter bare 32 prosent av barn under fire år i bakovervendt bilsete.

– Vi oppfordrer sørlendingene til å gjøre en innsats, slik at også de kommer opp på landsgjennomsnittet, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk i pressemeldingen.

– Vi anbefaler at barna sitter bakovervendt til de fyller fire år, i hvert fall vesentlig lenger enn regelverket krever, sier Jan Olav Nilssen i If i pressemeldingen.

Alvorligere skader

Mange foreldre snur barna for tidlig, selv om både kollisjonstester og erfaring viser at det sikreste for barnet er å sitte bakovervendt så lenge som mulig.

I kollisjonstestene til EuroNcap fikk testdukkene som satt fremovervendt, langt større og mer alvorlige skader enn de som satt bakovervendt.

— Du som forelder må huske på at nakken til mindre barn har begrenset styrke og er spesielt utsatt. Testene viser at vår anbefaling om å montere bakovervendte seter er den sikreste løsningen for barn fram til fireårsalderen, sier Sagedal.

Tall fra Svenske Folksam viser at bakovervendte barneseter har en skadereduserende effekt på mellom 90 og 95 prosent, sammenlignet med å sitte uten sikring.

Les også:

Les også

Visste du at en Ipad i baksetet kan være livsfarlig?

Mer om bil: