Motor

Nordmenn kjøper bruktbiler for milliarder av kroner uten å skrive kontrakt: Slik opererer svindlerne

Og slik unngår du å bli lurt.

BILSVINDEL: Ti milliarder kroner bytter hender i forbindelse med bilkjøp, uten at det gjøres en skriftlig avtale. Da er det lett å bli lurt.
  • Kathrine Humberset
    Journalist

I 2017 ble det lagt ut rekordmange annonser for bruktbil på Finn.no, og rundt 450.000 bruktbiler bytter eier hvert år. Av disse selges rundt 70.000 uten kontrakt. Det vil si at omtrent ti milliarder kroner bytter hender, uten at bilkjøpet gjøres skriftlig, viser en undersøkelse fra Sparebank1.

Dette gjør bruktbil til et yndet svindelobjekt. Årlig mottar Forbrukerrådet 9000 klager som omhandler bruktbil, og bare fra 2016 til 2017 økte antallet klager med 22 prosent.

– Det finnes ikke statistikk på hvor mange nordmenn som blir svindlet, men hvert år får vi mange spørsmål fra både selgere og kjøpere som blir forsøkt svindlet eller som på ulike måter er blitt lurt, sier privatøkonom i Sparebank1, Endre Jo Reite.

Les også

Misfornøyd med et kjøp eller en tjeneste? Her kan du klage inn forbrukersaker.

ENDRE JO REITE: Privatøkonom i Sparebank1.

Nye, kreative svindlermetoder

Han forteller at svindlere stadig finner nye måter å lure folk på, og ofte fremstår som profesjonelle.

– Er man litt kjapp på labben og vil sikre seg en bil, er det lett å bli lurt og legge bort litt av den sunne skepsisen. Svindlerne er spesialister på å selge noe som er «for godt til å være sant», og er ofte villige til å selge til en lavere pris mot at man får et raskt oppgjør.

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, bekrefter at også de får mange henvendelser som omhandler bilsvindel.

– Vår oppfordring er å gjøre research, både som selger og kjøper. Google er en fantastisk ting.

NILS SØDAL: Kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Slik opererer svindlerne

Reite og Sødal ser en rekke fremgangsmåter som går igjen i svindelsakene:

1. Kjøper sletter pengeoverføringen

– En typisk metode er å endre på utskrifter, eller å justere dato på betalingen i nettbanken med en dag eller to. Kontonummer, beløp og signering ser riktig ut, men rett etter at regningen er signert kan svindleren i ro og mak gå inn og slette betalingen igjen, sier Reite.

2. Falske kvitteringer

– Det er ganske enkelt å klippe sammen noe som ser ut som en bekreftelse på en overføring fra en bank. Siden bilomsetning ofte foregår på ettermiddag- og kveldstid, er det mange som ikke har mulighet til å ringe banken for å sjekke om bekreftelsen stemmer. Her kan man fort ende opp med et hjemmelaget papirark i hånden, påpeker Reite.

3. Slår selskapet konkurs

– Vi ser enkelte tilfeller der kjøper lover å betale etter overtagelse, men i mellomtiden slår seg konkurs, forteller Sødal.

4. Uoppgjorte heftelser

– Flere bilselgere avtaler med kjøper at de skal ordne opp i heftelsene etter at bilen er overtatt, men det er ikke alltid det blir gjort. Siden lånet følger bilen, kan du ende med å få med låneregningen på kjøpet. Har man i tillegg gjort betalingen direkte til selger, står man uten trygghet for at avtalen blir innfridd, sier Reite.

5. Kilometer-juks

– Vi ser mange blir lurt til å tro at bilen de kjøper har kjørt kortere. Det skjer ved at selger tukler med kilometerstanden. Beregninger vi har gjort, viser at forbrukere blir svindlet for fem milliarder kroner i året i forbindelse med kilometer-juks, sier Sødal.

Les også

Slik klarer tobarnsfamilien seg uten bil. Her er alternativene dersom du vurderer det samme

Slik unngår kjøper å bli lurt

Det finnes imidlertid enkle grep du kan gjøre for å unngå å bli lurt trill rundt, enten du er kjøper eller selger.

– Sjekk alltid bilens tekniske tilstand, for eksempel hos et av våre sentre eller verksted, før du bestemmer deg for å kjøpe den. Hvis ikke selger går med på det, er det kanskje et tegn på at du bør gå videre til neste selger, mener Sødal.

Som kjøper bør man også forsikre seg om at bilens kilometerstand stemmer.

Nasjonalt kjøretøyregister kan gi svaret på hvor langt en bil har kjørt. Det er et søkbart og offentlig register. Vær imidlertid obs på at kilometerstand ikke registreres før ved første EU-godkjenning. Hva som er gjort med bilen før det, kan man derfor ikke vite sikkert, påpeker han.

Kjøper kan dessuten forsikre seg om at det ikke er heftelser ved bilen, ved å sjekke Brønnøysundregistrene på forhånd.

SIKKER BETALING: Ekspertene anbefaler å bruke trygge bankløsninger for å overføre penger ved bilkjøp.

Slik unngår selger å bli lurt

Det viktigste man som selger kan gjøre, er å forsikre seg om at pengene fra kjøper er på konto før bilen overtas. Selve betalingen er nemlig den delen av transaksjonen som er mest utsatt for svindelforsøk.

– Vår anbefaling er at betalingen skjer på en sikker måte. Bruker man bankenes betalingsløsninger, har man en profesjonell tredjepart som sørger for at eventuelle heftelser på bilen er innfridd og at selger får pengene, sier Reite og fortsetter:

– Ved å avtale hvordan betalingen skal foregå på forhånd, unngår du å bli overtalt til en eller annen fiks måte å få overført pengene på når du står der og er klar for å bli kvitt bilen. Du unngår også å få en falsk bekreftelse eller kvittering.

Forbrukerrådet anbefaler å alltid benytte kontrakt ved kjøp og salg av bil på det private bruktmarkedet. Forslag til kontrakt finnes på deres nettsider.

Les mer om

  1. Bruktbil
  2. BankID
  3. Forbrukerrådet
  4. Bil
  5. Mobilbank
  6. Svindel
  7. Nettbank