Motor

Her er neste års bilnyheter: SUV-trenden fortsetter og Tesla får flere konkurrenter

Se hele oversikten.

Audi e-tron er bare en av mange bilnyheter i 2018. Bilen skal ta opp kampen med Tesla. Er romslig, men også stiv i pris. Mange nordmenn har allerede betalt et depositum for å få en plass i køen når denne kommer for salg. Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters, NTB scanpix

 • Kjetil Flygind

Går du med planer om å kjøpe ny bil? Det kan hende du skal drøye det noen måneder til.

For i 2018 er det mye spennende som skjer på bilmarkedet. Nye elbiler kommer, nye SUV-er til en grei pris, og ikke minst en helt ny måte å eie bil på rulles ut i 2018.

– Det blir et veldig spennende bilår, slår biljournalist i Bladet Motor, Rune Korsvoll, fast.

Han får støtte av NTBs biljournalist Morten Abrahamsen.

De to trekker frem de bilene de tror kommer til å bli populære i Norge det kommende året. På listen finnes elbiler, SUV-er og en Volvo som «kommer til å selge seg selv».

Se hele oversikten lengre ned i saken

– SUV utgjør cirka en tredjedel av markedet i personbilsektoren i dag. Og det blir bare større og større. Det kommer mange nye SUV-aktige biler fordi markedet der er i stadig vekst. Spesielt Volvos XC40 kommer til å bli superpopulær i Norge. Den blir riktignok litt dyr, men den bilen trenger Volvo egentlig ikke å reklamere for. Den kommer til å selge, mener Abrahamsen.

Les også

Prøvekjørt: Dette er drømmebilen for familier med en fyldig pengebinge

Volvos nye XC40 kommer i 2018. Ekspertene tror den kommer til å bli populær i Norge. Foto: Volvo Car Norway AS

Tror leasing blir mer vanlig

Mange nordmenn står på venteliste for å sikre seg noen av neste års bilnyheter. Men å kjøpe bil på den tradisjonelle måten kan være på vei ut.

Korsvoll trekker frem tre trender for 2018:

 • Det kommer flere nye elbiler med lang rekkevidde og en pris som treffer folk flest.
 • SUV-trenden fortsetter. Folk vil gjerne ha biler hvor de sitter litt høyt og med god bakkeklaring. Trenden er lik over hele Europa og veldig tydelig i Norge. Det kommer mange SUV-er neste år.
 • Og så vil privatleasing komme mer og mer. Der har vi sett en kraftig økning og den vil fortsette.

– Noe av årsaken tror jeg at flere er usikre på hva som skjer i bilmarkedet de neste årene, sier Korsvoll om det siste punktet.

Sjekk også denne oversikten fra bilnorge.no over hva som er ventet inn på markedet i 2018.

Les også

Ny teknologi vil forandre hvordan vi eier, kjører og kjøper bil

Nye Nissan Leaf fra presentasjonen i Oslo tidligere i høst. Foto: Mariam Butt, NTB scanpix

Elbilen kommet for å bli

Og om du var i tvil – elbilen er kommet for å bli.

– Det virker sånn. Norge har vært et foregangsland i verden når det gjelder elbil. Når andre, større land kommer etter, så blir det mer interessant for bilprodusenter å produsere elbiler. Kina er det største elbil-landet i verden. De satser kraftig på elbil. Når de store landene kommer, da er det ingen vei tilbake, mener Korsvoll.

Han får støtte av Abrahamsen.

– Etterspørselen etter elbiler er større enn det de klarer å produsere. Produsentene må klare å levere nok biler. Det er et skrikende marked etter de bilene.

– I løpet av tre-fire år kommer det elbiler i alle former og fasonger. Det er jo det vi skal kjøpe nå. Det er i og for seg greit, men utvalget er litt rart. Man får ikke tak i de nye bilene. Skal du ha elbil så må du ta det som finnes. Det er lang ventetid på de fleste elbilene, sier Abrahamsen.

Her er nykommerne

Biljournalisten spår følgende utvikling i 2018:

– Det er fire modeller som sannsynligvis blir kjempeviktige: Elbiler blir viktig og det dukker opp tre stykker som kan bli veldig populære. Det er Jaguar I-Pace (en SUV som «alle» vil ha), Audi e-tron (som er forhåndsbestilt av veldig mange nordmenn) og Hyundai KONA (skal gå borti 50 mil – er en bil som kan selge mye).

– I tillegg vil det komme en haug av helt vanlige biler som selvsagt vil selge.

Rune Korsvoll trekker frem disse ti bilene:

Audi e-tron

En elbil som vil være en Tesla-konkurrent. En større elbil med lang rekkevidde, men den vil koste litt. I underkant av tre tusen nordmenn står i venteliste for å sikre seg denne bilen.

Audi e-tron Foto: NTB scanpix

Dacia Duster

En billig firehjulstrekker. En SUV som passer fint som familiebil. Relativt billig (rundt 250.000 kroner).

Dacia Duster. Foto: Michael Probst, TT, NTB scanpix

Hyundai KONA

En SUV som kommer i butikkene i disse dager. Liten kompakt SUV med bensinmotor og forhjulstrekk. Kommer som elbil til sommeren. Mange tusen nordmenn har sagt de ønsker seg denne bilen.

Hyundai Kona. Foto: Jin-man Lee, TT, NTB scanpix

Jaguar I-Pace

En elbil som på en måte hører til SUV-segmentet. Mange nordmenn er interessert i denne. Lang rekkevidde. En Tesla-konkurrent. Relativt dyr. God plass.

Jaguar I-Pace er en elbil som hører til i SUV-segmentet. En konkurrent til tesla. Foto: Toby Melville, NTB scanpix

Nissan Leaf

Den nye Nissan Leaf kommer i februar. Er den elbilen som har solgt aller mest i Norge. Kommer til å bli populær. Får litt lenger rekkevidde enn dagens biler, rundt 300 kilometer.

Nye Nissan Leaf kommer til å bli populær i Norge. Foto: Mariam Butt, NTB scanpix

Seat

Seat gjør comeback i Norge. Var her for 10–15 år siden, da ble det flopp. Kommer med Arona (SUV) og Ibiza (mindre bil). Harald A. Møller skal forhandle bilene i Norge. Skal ikke ha vanlig forhandlerapparat i Norge. Det meste skal kunne gjøres på nett. Leker også med planer om en egen tapasbar og utstilte biler i samme lokale i Oslo. Spis og prøvekjør.

Seat Arona kommer på det norske markedet etter at Seat har vært borte en stund her til lands. Foto: NTB scanpix

Skoda Karoq

En kompakt SUV i god Skoda-ånd. En halv størrelse større enn de andre SUV-ene de konkurrerer med. Mye bil for pengene. Kommer like over nyttår.

Skoda Karoq kommer like over nyttår. Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

Tesla Model 3

Dette blir folkebilen til Tesla. Salget i USA går tregt, tregere enn forutsett. Kommer etter planen til Norge i andre halvår av 2018. Tipper den vil komme til å koste rundt 400.000 kroner.

Tesla Model 3 Foto: NTB scanpix

Volkswagen T-Roc

Kompakt SUV. Blir en konkurrent til Skoda Karoq. Kommer rett over nyttår. Hakket mindre og billigere enn Tiguan som VW har hatt stor suksess med. Kommer til å bli en storselger i Norge.

Volkswagen T-Roc kommer rett over på nyttår. Foto: NTB scanpix

Volvo XC40

Kommer til Norge i februar/mars. Er i klassen under XC60. Blir den første rene elbilen fra Volvo (etter hvert). Kommer først med bensin- og dieselmotor. Skal bygges i Kina og eksporteres. Blir en bil du kan abonnere på. Man tegner et abonnement på 24 måneder til en fastpris hver måned. Etter 24 måneder kan du bytte bil.

– Det blir ikke noe enklere å kjøpe bil i 2018, for det blir ikke akkurat noe mindre å velge mellom. Det blir et spennende bilår. Både med tanke på de type biler som kommer, men også fordi det dukker opp helt nye måter å ha bil på, sier Korsvoll.

Les mer om

 1. Bil
 2. Bilnyheter
 3. Elbil
 4. Skoda
 5. SUV
 6. Volvo
 7. Tesla

Relevante artikler

 1. MOTOR

  Fra stengte ventelister til ny elbil «på dagen» – Dette bør du tenke på før du setter deg på venteliste.

 2. MOTOR

  Tusenvis venter på ny elbil – mange uten å ha sett bilen

 3. MOTOR

  Elbilene ekspertene ser frem til: – Proppfulle av ny, fremtidsrettet og revolusjonerende teknologi.

 4. MOTOR

  Vi sjekket: Nå vokser elbilsalget også i distriktene

 5. MOTOR

  Stor oversikt: Så lang leveringstid er det på de ulike elbilene nå

 6. MOTOR

  Her er nye Nissan Leaf med større batteri