Her er neste års bilnyheter: SUV-trenden fortsetter og Tesla får flere konkurrenter

Se hele oversikten.

Audi e-tron er bare en av mange bilnyheter i 2018. Bilen skal ta opp kampen med Tesla. Er romslig, men også stiv i pris. Mange nordmenn har allerede betalt et depositum for å få en plass i køen når denne kommer for salg.

Går du med planer om å kjøpe ny bil? Det kan hende du skal drøye det noen måneder til.

For i 2018 er det mye spennende som skjer på bilmarkedet. Nye elbiler kommer, nye SUV-er til en grei pris, og ikke minst en helt ny måte å eie bil på rulles ut i 2018.

– Det blir et veldig spennende bilår, slår biljournalist i Bladet Motor, Rune Korsvoll, fast.

Han får støtte av NTBs biljournalist Morten Abrahamsen.

De to trekker frem de bilene de tror kommer til å bli populære i Norge det kommende året. På listen finnes elbiler, SUV-er og en Volvo som «kommer til å selge seg selv».

Se hele oversikten lengre ned i saken

– SUV utgjør cirka en tredjedel av markedet i personbilsektoren i dag. Og det blir bare større og større. Det kommer mange nye SUV-aktige biler fordi markedet der er i stadig vekst. Spesielt Volvos XC40 kommer til å bli superpopulær i Norge. Den blir riktignok litt dyr, men den bilen trenger Volvo egentlig ikke å reklamere for. Den kommer til å selge, mener Abrahamsen.

Les også

Prøvekjørt: Dette er drømmebilen for familier med en fyldig pengebinge

Volvos nye XC40 kommer i 2018. Ekspertene tror den kommer til å bli populær i Norge.

Tror leasing blir mer vanlig

Mange nordmenn står på venteliste for å sikre seg noen av neste års bilnyheter. Men å kjøpe bil på den tradisjonelle måten kan være på vei ut.

Korsvoll trekker frem tre trender for 2018:

  • Det kommer flere nye elbiler med lang rekkevidde og en pris som treffer folk flest.
  • SUV-trenden fortsetter. Folk vil gjerne ha biler hvor de sitter litt høyt og med god bakkeklaring. Trenden er lik over hele Europa og veldig tydelig i Norge. Det kommer mange SUV-er neste år.
  • Og så vil privatleasing komme mer og mer. Der har vi sett en kraftig økning og den vil fortsette.

– Noe av årsaken tror jeg at flere er usikre på hva som skjer i bilmarkedet de neste årene, sier Korsvoll om det siste punktet.

Sjekk også denne oversikten fra bilnorge.no over hva som er ventet inn på markedet i 2018.

Les også

Ny teknologi vil forandre hvordan vi eier, kjører og kjøper bil

Nye Nissan Leaf fra presentasjonen i Oslo tidligere i høst.

Elbilen kommet for å bli

Og om du var i tvil – elbilen er kommet for å bli.

– Det virker sånn. Norge har vært et foregangsland i verden når det gjelder elbil. Når andre, større land kommer etter, så blir det mer interessant for bilprodusenter å produsere elbiler. Kina er det største elbil-landet i verden. De satser kraftig på elbil. Når de store landene kommer, da er det ingen vei tilbake, mener Korsvoll.

Han får støtte av Abrahamsen.

– Etterspørselen etter elbiler er større enn det de klarer å produsere. Produsentene må klare å levere nok biler. Det er et skrikende marked etter de bilene.

– I løpet av tre-fire år kommer det elbiler i alle former og fasonger. Det er jo det vi skal kjøpe nå. Det er i og for seg greit, men utvalget er litt rart. Man får ikke tak i de nye bilene. Skal du ha elbil så må du ta det som finnes. Det er lang ventetid på de fleste elbilene, sier Abrahamsen.

Her er nykommerne

Biljournalisten spår følgende utvikling i 2018:

– Det er fire modeller som sannsynligvis blir kjempeviktige: Elbiler blir viktig og det dukker opp tre stykker som kan bli veldig populære. Det er Jaguar I-Pace (en SUV som «alle» vil ha), Audi e-tron (som er forhåndsbestilt av veldig mange nordmenn) og Hyundai KONA (skal gå borti 50 mil – er en bil som kan selge mye).

– I tillegg vil det komme en haug av helt vanlige biler som selvsagt vil selge.

Rune Korsvoll trekker frem disse ti bilene:

Audi e-tron

En elbil som vil være en Tesla-konkurrent. En større elbil med lang rekkevidde, men den vil koste litt. I underkant av tre tusen nordmenn står i venteliste for å sikre seg denne bilen.

Audi e-tron

Dacia Duster

En billig firehjulstrekker. En SUV som passer fint som familiebil. Relativt billig (rundt 250.000 kroner).

Dacia Duster.

Hyundai KONA

En SUV som kommer i butikkene i disse dager. Liten kompakt SUV med bensinmotor og forhjulstrekk. Kommer som elbil til sommeren. Mange tusen nordmenn har sagt de ønsker seg denne bilen.

Hyundai Kona.

Jaguar I-Pace

En elbil som på en måte hører til SUV-segmentet. Mange nordmenn er interessert i denne. Lang rekkevidde. En Tesla-konkurrent. Relativt dyr. God plass.

Jaguar I-Pace er en elbil som hører til i SUV-segmentet. En konkurrent til tesla.

Nissan Leaf

Den nye Nissan Leaf kommer i februar. Er den elbilen som har solgt aller mest i Norge. Kommer til å bli populær. Får litt lenger rekkevidde enn dagens biler, rundt 300 kilometer.

Nye Nissan Leaf kommer til å bli populær i Norge.

Seat

Seat gjør comeback i Norge. Var her for 10–15 år siden, da ble det flopp. Kommer med Arona (SUV) og Ibiza (mindre bil). Harald A. Møller skal forhandle bilene i Norge. Skal ikke ha vanlig forhandlerapparat i Norge. Det meste skal kunne gjøres på nett. Leker også med planer om en egen tapasbar og utstilte biler i samme lokale i Oslo. Spis og prøvekjør.

Seat Arona kommer på det norske markedet etter at Seat har vært borte en stund her til lands.

Skoda Karoq

En kompakt SUV i god Skoda-ånd. En halv størrelse større enn de andre SUV-ene de konkurrerer med. Mye bil for pengene. Kommer like over nyttår.

 Skoda Karoq kommer like over nyttår.

Tesla Model 3

Dette blir folkebilen til Tesla. Salget i USA går tregt, tregere enn forutsett. Kommer etter planen til Norge i andre halvår av 2018. Tipper den vil komme til å koste rundt 400.000 kroner.

Tesla Model 3

Volkswagen T-Roc

Kompakt SUV. Blir en konkurrent til Skoda Karoq. Kommer rett over nyttår. Hakket mindre og billigere enn Tiguan som VW har hatt stor suksess med. Kommer til å bli en storselger i Norge.

Volkswagen T-Roc kommer rett over på nyttår.

Volvo XC40

Kommer til Norge i februar/mars. Er i klassen under XC60. Blir den første rene elbilen fra Volvo (etter hvert). Kommer først med bensin- og dieselmotor. Skal bygges i Kina og eksporteres. Blir en bil du kan abonnere på. Man tegner et abonnement på 24 måneder til en fastpris hver måned. Etter 24 måneder kan du bytte bil.

– Det blir ikke noe enklere å kjøpe bil i 2018, for det blir ikke akkurat noe mindre å velge mellom. Det blir et spennende bilår. Både med tanke på de type biler som kommer, men også fordi det dukker opp helt nye måter å ha bil på, sier Korsvoll.