Fisker tar opp konkurransen med Nio og tilbyr batteribytte for elbiler

Tilbyr samme medisin mot rekkeviddangst.

Slik ser Amples batteribyttestasjoner ut, som Fisker skal benytte.

Den California-baserte bilprodusenten hadde knapt rukket å annonsere at deres leveringsklare suv, Fisker Ocean Extreme, kan slå seg på panseret med hele 707 kilometer rekkevidde etter den europeiske WLTP-målenormen, før de dro en ny kanin opp av ladehatten.

Neste år planlegger nemlig Fisker, i samarbeid med batteribyttestasjon-produsenten Ample, å gjøre som elbilkonkurrenten Nio: Å tilby kundene biler som kan bytte fra tomt til fullt batteri på få minutter på egne batteribyttestasjoner.

Har du troen på batteribytte? Svar i poll-en nederst i saken!

De første utgavene av Fisker Ocean med utbyttbart batteri, skal ifølge Fisker være klare for markedet i første kvartal 2024. Her en bilde av en modell uten støtte for batteribytte.

Tror tidsbesparelsen vil appellere

Målet er å øke antallet elbiler i USA og Europa. Amples batteribytteteknologi vil gjøre det mulig for Fisker å utvide bruksområdene for kundene, skriver Fisker i en pressemelding.

Bilprodusenten som ble grunnlagt av og ledes av dansken Henrik Fisker, tror tidsbesparelsen en batteribyttetjeneste gir sammenlignet med vanlig hurtiglading, vil applere til mange leiebilfirmaer, taxiselskap og bildelingstjenester.

Ved å tilby batteriet som en abonnements- eller leietjeneste, kan startprisen på bilene gjøres rimeligere og åpner for at kunden kan endre batteristørrelse etter behov.

Slik fungerer konkurrenten Nios batteribyttestasjoner, som det i skrivende stund er fire stykk av i Norge, nærmere bestemt i Vestby, Lier, Lillehammer og Stavanger:

Bilen gir deg oversikt over ledige batterier på stasjonen.
Du starter batteribyttet når du er på plass i «startområdet».
Et oppmerket felt foran åpningen til ladestasjonen.
Bilen kjører seg selv på plass.
Og «spennes fast» under lading.
Et nytt batteri er satt på plass.
Så er det bare å kjøre ut selv med et batteri ladet til 90 prosent.

Flere som prøver seg

Foruten Nio, og nå Fisker, er Hongqi i gang med å prøve ut batteribyttestasjoner for taxier i Kina.

Hans Petter Aalmo er markeds- og PR-direktør hos den norske Hongqi-importøren HBI. Han vet ikke om, og eventuelt når Hongqi akter å bringe batteribytte til Europa og Norge, men at informasjonen man har, tilsier en stor satsing på dette.

I fjor lanserte batteriprodusenten Catl sine første batteribyttestasjoner under navnet Evogo i Kina.

Ifølge Blomberg har seks kinesiske selskaper, deriblant Nio og Geely, planer om å bygge hele 26.000 batteribyttestasjoner innen utgangen av 2025.

Om markedet er modent for batteribytte denne gang, gjenstår å se. Tidligere forsøk på tilsvarende konsepter hadde ikke livets rett:

2007: Israelske Better Place ble startet. Sammen med Renault prøvde de seg med batteribyttestasjoner i Israel, Danmark og Nederland.
Kundene kjøpte en Renault Fluence ZE uten batteri og tegnet et batteriabonnement hos Better Place.
2013: Better Place gikk konkurs. Det samme året sto Elon Musk på scenen og demonstrerte batteribytte på en Model S. Musk hadde i kjent stil stor tro på at batteribytte skulle slå an.
Slik skulle det ikke gå, og i 2015 la Tesla batteribytte-piloten sin på is. Laber interesse blant kundene og Teslas raske hurtigladere fikk skylden.

Er du i markedet for elbil som lar deg bytte batteri? Vi har nylig prøvekjørt Nios suv EL7, som går rett i strupen på premium-konkurrentene. Den har flere ess i ermet.

Har du troen på batteribytte?