Prøvekjøring av Mazda CX-5: Tøffere for Mazdas bestselger

CX-5 har vært en vinner for Mazda, men den nye utgaven får hard konkurranse i et markedet som har forandret seg de siste årene.

SELGER: 16.000 nordmenn skaffet seg forrige versjon av Mazda CX-5. Salgspotensialet til den nye er kanskje ikke like høyt i et stadig voksende utvalg av tilsvarende modeller, og den kommer ikke som ladbar hybrid eller elbil.

Utvalget av mellomstore SUV-er formidabelt. Nær sagt alle merker kan by på en bil i denne sjangeren, og kundenes appetitt ser ikke ut til å avta. De siste ti årene har SUV-ene nesten tatt livet av flerbruksbilen, og stasjonsvognen er snart utrydningstruet nå som kunde etter kunde ser forbi den klassiske familiebilen og i stedet setter seg opp i en SUV.

Disse litt oppblåste familiebilene har løftet en rekke merker ut av en beskjeden tilværelse og over i et skikkelig volum.

Før CX-5 kom på markedet i 2012, hadde Mazda en markedsandel i Norge som knapt var over én prosent i personbilsektoren. Med CX-5 økte den kjapt til vel fire prosent, og der har den blitt siden. I perioder har denne ene modellen stått for halve Mazda-salget.

Nå er tiden inne for en helt ny versjon. Som har et visst press på levere, etter at forrige versjon ble solgt i mer enn 16.000 eksemplarer her til lands.

RYDDIG: Interiøret er fint, men ikke av de aller mest moderne. Fra forrige modell har de blant annet løftet den midtstilte skjermen, slik at man skal ta blikket minst mulig vekk fra veien.
Les også

Prøvekjøring av BMWs 5-serie Touring: – Etter en lang tur føles det som man har sittet i sofaen hjemme.

Annet klima

Samtidig er det andre forhold i dag enn det var for bare noen få år siden. Mengden forskjellige modeller er som sagt voldsom og stadig økende, og fra sidelinjen har de ladbare hybridene presset seg inn, med gunstige bilavgifter. Og som om ikke det var nok – i årene som kommer vil det dukke opp flere helelektriske SUV-er.

Mazda legger da heller ikke skjul på at markedet er langt tøffere for den nye CX-5 enn da forrige versjon kom på banen.

Utvendig er forandringene særlig synlige i fronten, som har fått det nye designspråket til Mazda. Det gjør at den skiller seg fra de andre bilene i sjangeren. Parkerer man den med fronten ut ved et kjøpesenter, vil den faktisk være relativt enkel å finne igjen i SUV-jungelen.

Det er vel ingen utpreget vakker front, men den har karakter, og den viser at det er en Mazda.

POPULÆR: Den norske importøren sier de har den høyeste markedsandelen til Mazda i Europa, etter Island. Snittet i Europa er 1,5 prosent, i Norge har de 4,3 prosent.

Innvending er det gjort en fin saneringsjobb. Skjermen er løftet høyere opp, og knappeorganiseringen er ryddig. Bruken av tradisjonelle klokker bak rattet gjør at bilen føles mindre moderne enn de aller raffeste SUV-ene i klassen, men kvalitetsfølelsen er god, og skjermen er lett å bruke med sitt navigasjonshjul.

Fin balanse

Mazda er kjent for å lage biler som er gode å kjøre, og også CX-5 leverer bra her. Understellet er ikke justerbart, men de har truffet fint på balansen mellom komfort og hardhet. Den krenger ikke så mye og kjennes behagelig stabil, samtidig som rufsete asfalt ikke forplanter seg i bilen. Sittestillingen er sjangerriktig, det vil si ganske høy, og det eneste som ikke er helt tilfredsstillende er at seteplatene ikke er justerbare i lengderetningen. Det kan nok by på litt problemer for dem med lange bein.

Testbilen har en dieselmotor på 175 hestekrefter og firehjulstrekk, en miks som kler bilen godt, og som er langt å foretrekke fremfor bensinmotoren på 160 hestekrefter. Sistnevnte har et tynt dreiemoment som ligger høyt i turtallsregisteret, det gjør at den føles veik, og at den oppfører seg stresset når man prøver å skvise krefter ut av den.

Les også

Prøvekjøring av Mercedes-AMG GT R: Denne gir seg ikke før hastigheten er oppe i 318 kilometer i timen

Bagasjerommet tar 506 liter. Det er vel 100 liter mindre enn Volkswagen Tiguan, og 75 liter mer enn Nissan Qashqai.

Dieselmotoren har en helt annen karakteristikk, med et solid dreiemoment som slår tidlig inn, og en automatgirkasse som forvalter kreftene på en fornuftig måte.

Diesel best

Forskjellen på de to versjonene er 40.000 kroner, likevel er dieselversjonen verdt pengene sammenlignet med bensinutgaven. Det er en mye sterkere og langt mer behagelig motor. Forbruksmessig kommer også dieselen best ut av det.

Testbilen er topputstyrt, med såkalt Optimum-nivå, som de fleste norske kundene velger. Det gir en veldig godt utstyrt bil, med alt av moderne hjelpe- og sikkerhetsteknologi. Den har en startpris på 497.000 kroner, så det er langt fra en billig bil, men det kjennes den heller ikke ut som.

Forfra er det ikke vanskelig å se forskjell på ny og gammel Mazda CX-5.

Den innvendige finishen nærmer seg premium, men kommer litt til kort når det gjelder design og bruken av analoge klokker. Bilen legger seg i et prissjikt som er under bilene fra de store premiummerkene, mens den er dyrere og bedre motorisert enn for eksempel Nissan Qashqai. Nærmeste konkurrent er trolig Honda CR-V, som byr på både en tilsvarende drivlinje og pris.

Mazda har gjort en vellykket oppgradering utvendig og innvendig med CX-5, men det spørs om de velprøvde drivlinjene er nok til å nå forgjengerens salgstall i Norge de kommende årene.

Les også

Prøvekjøring av Mini Countryman Cooper S E: Ingen skjønnhet, men har det meste norske bilkjøpere etterspør

Oppsummer: Pluss og minus

+

Fine kjøreegenskaper

God kvalitetsfølelse

Bra drivverk

Diesel

Ingen alternative drivverk planlagt