Motor

Frakter du sykkelen din ulovlig?

Er trafikkfarlig og kan bli kostbart.

Sykkelrittene er i gang, og snart setter tusenvis av ivrige syklister kursen mot Birken. Det betyr også transport av minst like mange sykler som deltakere.

Salget av sykkelstativer for bil går som varme hvetebrød. Men ikke alle tar seg bryet med å hekte på rampen med ekstra baklys og nummerskilt på stativet på hengerfestet.

Dermed risikerer mange at bilens baklys skjules av syklene, slik at bilistene bak verken ser blinklys eller bremselys.

Klare regler

Reglene er helt klare: Hvis du skjuler baklysene og nummerskiltet med stativ og sykler, plikter du å henge på en lysbjelke med baklys, blinklys, bremselys og refleks, samt bilens kjennemerke.

— Du trenger ikke få trykket opp noe eget nummerskilt. Svarte plastbokstaver på hvit bunn holder, sier politiinpspektør Olav Markussen i Utrykningspolitiet

På endel av sykkelstativene følger lysbjelken med i pakken, mens det er ekstrautstyr på andre stativer.

Kan bli anmeldt

— Det varierer litt hvor strenge reaksjonene på dette er. Det kan dreie seg om alt fra en advarsel til anmeldelse og bot på 3000 kroner, litt avhengig av hvor mye syklene skjuler og hvor uaktsomt den lokale påtalemyndighet mener bilisten har vært, forteller Olav Markussen.

Men en ting er sikkert: Blir du stanset uten lys og skilt på sykkelstativet, får du ikke kjøre videre, opplyser politiet.

Sitter stativet skikkelig?

Enten du fester syklene på stativ til hengerfestet eller på taket, bør du forsikre deg om at stativet sitter skikkelig.

Stativer for hengerfester har gjerne bolter som kan stramme eller slakke klemmen rundt selve kulen på hengerfestet.

Har du nytt stativ, sjekk bruksanvisningen nøye og sørg for at stativet sitter stramt rundt. Har du stativ fra før, kan det være lurt å sjekke at boltene ikke har blitt slakke.

Skal sykkelen, eller syklene, festes på takstativ, bør du sjekke hvor mye last du har lov til å frakte på taket. Husk også at bilens tyngdepunkt kan endre seg litt. Og glem ikke syklene når du kjører inn i garasje eller parkeringshus.