Prøvekjøring av Mercedes-AMG GT R: Denne gir seg ikke før hastigheten er oppe i 318 kilometer i timen

«Dette er en bil som egentlig lever i en parallell virkelighet, sammen med noen få andre ekstreme sportsbiler», skriver vår anmelder.

 DRØY: Mercedes-AMG GT R er en spisset versjon av AMG GT. Bilen har flere racingdetaljer, men kan selvsagt brukes på vanlig vei også.

Noen få biler er laget slik at man som sjåfør må prøve seg litt frem før man føler seg helt fortrolig med kjøretøyet.

Når man setter seg ned i en Mercedes-AMG GT R, er det lite i kupeen som forteller at dette er en slik farkost. Der er det solid Mercedes-kvalitet med funksjoner man kjenner igjen fra store og små biler fra merket. Riktignok har den ikke produsentens aller nyeste løsninger, men det er et rimelig høyt nivå av komfort.

Samtidig gir bilen visse hint. Her er det ikke mykt skinn, men alcantara. I seteryggen er det slisser, slik at setet er klargjort for firepunkts sikkerhetsseler. I tillegg er det en gul bryter midt på midtkonsollen.

Sittestillingen er lav, og forover skimter man et panser som nærmest forsvinner inn i solnedgangen. Langt bak i motorrommet sitter det en V8-motor med doble turboer som, idet man trykker inn startknappen, gir fra seg et solid signal om at dette er potente saker.

Motoren byr på 585 hestekrefter, som via noen saftige bakdekk er i stand til å sende AMG GT R fra stillestående til hundre på 3,6 sekunder – og den gir seg ikke før hastigheten er oppe i 318 kilometer i timen.

 SELGER: Importøren sier de totalt har solgt 36 AMG GT i år, i fjor var det 10 stykker. De nye modellene GT C Roadster og GT R skal stå for rundt 80 prosent av salget. Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema
 INNTAK: R-modellen har grovere luftinntak enn den vanlige AMG GT. Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema

Egentlig en sportsbil av det klassiske slaget, men ...

Lar man bilen være i modusen som kalles «comfort», vil den oppføre seg ganske sivilisert.

Men det føles hele tiden som om den egentlig vil nappe til og rive seg løs fra denne tvungne tilstanden av normalitet. Lydnivået er i kupeen er høyt, både fra motor og vei, og det virker en smule bortkastet at bilen har et kostbart Burmeister-stereoanlegg.

Mercedes-AMG GT er i utgangspunktet en sportsbil av det klassiske slaget. Med bakhjulstrekk, en kupé som er trukket langt bak, og et digert panser. Da bilen kom for et par år siden, fikk man to versjoner, hvorav den sterkeste versjonen hadde 522 hestekrefter.

Man må føle seg litt frem. Det går så vanvittig fort å nå hastigheter som er helt på viddene både i Norge og ellers i verden.
 KRAFT: Motoren har en effekt på 585 hestekrefter. Det spesielle er at det kraftige dreiemomentet på 700 newtonmeter slår inn allerede fra 1900 omdreininger pr. minutt. Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema
 VINGE: På R-modellen er det en fastmontert vinge på hekken, ikke en som stiger opp ved høyere hastigheter. Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema

GT R har samme motor, men en rekke tekniske knep har fått opp ytelsen med vel 60 hestekrefter. I tillegg betyr gjerne bokstaven R i forbindelse med heftig sportsbil at det er en mer racing-orientert versjon.

Med AMG GT R har de skavet av noen kilo, gjort bilen stivere og reprogrammert girkassen. Med den gule knappen på midtkonsollen kan man dessuten selv styre hvor ivrig bilens antispinnrelaterte system skal være.

 SPORT: Setene er også klargjort for firepunktsseler. Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema

Blir virkelig aggressiv

I og med av vi kun prøvde bilen på offentlig vei, var vi heller varsomme med å fikle med den gule knappen.

For det er store krefter i virksomhet. Settes drivverket i et mer racingorientert oppsett, blir bilen virkelig aggressiv.

 GUL KNAPP: Midt i det ganske så streite interiøret er bryteren hvor man kan stille inn hvor stor frihet man får fra bilens stabiliseringssystemer. Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema
Dette er en bil for viderekomne med masse penger.

På veier som har vært gjennom en norsk vinter eller to, kjenner man stadig vekk at bakhjulene leter etter det beste grepet på det noe ujevne underlaget, og det tar tid å finne frem til komfortsonen der man føler at man spiller på lag med bilen.

Man må føle seg litt frem. Det går så vanvittig fort å nå hastigheter som er helt på viddene både i Norge og ellers i verden.

På en oversiktlig og velkjent vei med masse flotte svinger begynte vi nærme oss en følelse av å kjenne på hva denne bilen virkelig er god for. Veigrepet er helt hinsides, bremsene tar så skjeggstubber løsner, og man skjønner at bilen er noe ekstraordinært.

MARKTRYKK: Ved høyere hastigheter har den plater under bilen som bidrar til høyere marktrykk. Disse felles inn ved normal kjøring slik at understellet ikke slår ned i underlaget. Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema

En bil for viderekomne

Dette er en bil for viderekomne med masse penger.

Det virker også litt bortkastet bare å bruke den på offentlig vei, for dette er tvers igjennom en bil som roper om å luftes på bane en gang iblant. Ellers blir det som å ha en vorstehhund som veskehund.

AMG GT R er ikke videre komfortabel over tid. Lyd og et racingfokusert oppsett gjør at det ikke frister å ta den med seg på en grand tour.

Samtidig er den en opplevelse helt utenom det vanlige. Et kjøretøy som sitter i hodet, og ørene, lenge etter at man har parkert. En bil som egentlig lever i en parallell virkelighet, sammen med noen få andre ekstreme sportsbiler.

Om slike biler finnes om ti år, er slett ikke sikkert. Så det er bare å nyte den vanvittige lyden fra den finstemte V8-motoren, som er satt sammen for hånd hos AMG-avdelingen til Mercedes-Benz, mens det ennå er tid.