Nå blir det lettere å ta lappen

Den første kjøreboka for dyslektikere og lesesvake er klar.

ENKLERE: For første gang er en kjørebok innlest og gjort digital, og boka «Klar, ferdig, kjør» er nå tilgjengelig for alle på brettboka.no.

For første gang er en kjørebok innlest og gjort digital, og boka «Klar, ferdig, kjør» er nå tilgjengelig for alle på brettboka.no.

Dysleksi Norge og Heimdal trafikkskole AS har vært blant pådriverne til å få til denne boken, skriver Adresseavisen.

— Det er opp til elevene hvordan det går på teoriprøven, men vi er villige til å tilrettelegge og hjelpe dem som sliter så godt vi kan, sier daglig leder Inger Teigen ved Heimdal trafikkskole AS.

Greit å vite:

Les også

Slik mister du lappen

— Elevene faller av

Teigen sier at de møter mange dyslektikere og andre lesesvake som sliter med å forstå innholdet i kjøreboken og derfor stryker til teoriprøven.

— Det blir for mye tekst og elevene faller av før de egentlig har begynt. De mister motivasjonen og alt blir vanskeliggjort. Det er veldig kjedelig om kjøreopplæringen skal stoppe med teorien, bare fordi man sliter med lesingen, sier hun.

Heimdal trafikkskoleAShar lenge hatt et fokus på tilrettelegging med tanke på dysleksi og lesesvake elever, og er glade for at elevene nå kan benytte seg av en digital kjørebok.

— Vi ble presentert boken i forrige uke og er veldig positive, sier Teigen til Adresseavisen.

Tidligere i mars avdekket NRK et nettverk på Østlandet som hjelper folk å jukse med teknisk utstyr på teoriprøven.

- Redd for teoriprøven

Dysleksi Norge har lenge hatt et ønske om en slik bok.

— Forbundet får ofte henvendelser om redselen for den tunge teorien på trafikkopplæringen. Det er mye teori å gå gjennom for å ta førerkortet i dag, og endelig er det kommet noe som kan gjøre opplæringen enklere. Dette var etterlengtet, sier Lars Johan Hagen i Dysleksi Norge avdeling Trøndelag.

Skummel statistikk:

Les også

To av ti bilførere har vært over i motgående kjørefelt

Mellom fem og syv prosent av Norges befolkning har dysleksi, og opp mot 15 prosent har lese— og skrivevansker.

— Det er bare de vi kan dokumentere. Det er mange mørketall, blant annet de som ikke får til å lese teksten til en engelsk film på TV-skjermen. Det er veldig mange. Vi håper å nå alle disse med denne boka, sier Hagen.

Få flere gode saker fra bilredaksjonen: