Krever økt satsing på elbiler etter EU-dom

Etter EFTA-dommen krever både Norges Astma— og Allergiforbund og Norsk Elbilforening økt satsing på elbiler. Samtidig står 73 millioner kroner til ladestasjoner ubrukt.

FLERE LADESTASJONER: Ifølge Norsk Elbilforening følger ikke utbyggingen av ladestasjoner salget av elbiler. (Foto: Thomas Larsen/NTB Tema)
  • Riks

Fredag i forrige uke ble Norge dømt i EU-domstolen for å ha for høy luftforurensning i byene, etter at Norges Astma— og Allergiforbund (NAAF) klaget Norge inn for domstolen.

– Dommen er en stor seier for forbundet og for alle som bryr seg om luften i byene våre. Nå er det viktig å rette opp i forholdene Norge er dømt for, sier Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i NAAF.

Fått med deg denne?

Les også

Snart er det tomt for EL-skilt

Han mener løsningen for bedre byluft ligger i økt satsing på elbiler.

– Elektrifisering av transporten i byene er en viktig del av løsningen. Det har vært snakket om å utfase fordelene som elbilene i dag nyter, men det blir helt feil. Om noe bør de styrkes, sier Gleditsch.

NASJONALT STØTTEPROGRAM: – Mange borettslag og sameier har ikke lademuligheter. Vi ser for oss et nasjonalt støtteprogram for å bygge ut lademulighetene for de som bor i leiligheter, sier Christina Bu i Norsk Elbilforening. (Foto: Norsk Elbilforening)

Ikke uventet får han støtte fra Norsk Elbilforening.– Politikerne må spørre seg hvordan vi kan styrke dagens elbilpolitikk. For å få flere til å bytte ut eksosbilen må ladeinfrastrukturen bygges kraftig ut, mener Christina Bu.

34-åringen sparte tusenvis på dette geniale trikset:

Les også

Fikset bilen med stokk og sokk

73 millioner ligger ubrukt

– I dag ligger utbyggingen av ladestasjoner langt etter elbilsalget. Det må bli like enkelt å fylle strøm som bensin. Vi ser for oss at man også oppretter et nasjonalt støtteprogram for ladestasjoner i borettslag og sameier. Mange som bor i leilighet i byen, har ikke mulighet for å lade, sier Bu.

I fjor bevilget Stortinget 73 millioner kroner til utbygging av infrastruktur for nullutslippsbiler. Fortsatt står disse pengene ubrukt, fordi Enova venter på godkjenning fra EFTAs overvåkningsorgan (ESA) for å sette i gang sitt program for utbygging av ladestasjoner.

Kjører du elbil? Da bør du sjekke ut disse sakene: