Bilutstillingen i Genève: Dette er årets viktigste bilnyheter
Her er nyhetene som vil prege det norske bilmarkedet fremover.
Bilutstillingen i Genève er svært viktig for verdens bilprodusenter. For det norske markedet er det noen bilmodeller som blir ekstra interessante.
– Det handler veldig mye om elektriske SUV-er i ulike størrelser. Mest spennende for folk flest er utvilsomt produksjonsmodellen av den kompakte SUV-en Hyundai Kona, en svært lovende elbil som bør passe mange lommebøker og behov, også fordi den kommer med to ulike batteripakker. Enten 39,2 eller 64 kWh.
– Ikke minst er det interessant at bilene skal kunne hurtiglade med 100 kilowatt DC. Det er viktig når batteripakkene får mer kapasitet, og nå monteres det også hurtigladere som støtter dette, sier Ståle Frydenlund, senior kommunikasjonsrådgiver i Norsk elbilforening.
Her kan den norske importøren fortelle at mer enn 15.000 nordmenn har vist interesse for den elektriske Kona. Importøren tror en tredjedel av disse vil bestille bilen.
– Verdens kjedeligste biler
– Hyundai bygget verdens kjedeligste biler. Etter hvert har de snudd oppfatningen merket i Norge med gode biler og småtøff design. Dette kler Kona bedre enn noen Hyundai tidligere. Fra å være et merke som hadde lavere status enn Lada i Norge, er Hyundai en slede å smykke seg med, sier Karl-Eirik Haug, biljournalist, -forfatter og redaktør for Carls Cars.
Den største batteripakken skal gi en rekkevidde i den virkelighetsnære WLTP-syklusen på 47 mil. Hyundai sier det skal ta 54 minutter å lade til 80 prosent kapasitet med hurtiglader. Det mindre batterialternativet skal ha en rekkevidde på inntil 30 mil.
Comeback
Jaguar byr også på en bil som vil gjøre underverker for deres norske volum, elbilen I-Pace.
– De børster støv av seg selv og gjør tidenes comeback med elektrisk drivlinje og frisk fasong. Det blir spennende å se fortsettelsen, sier Haug.
I-Pace er klar for det norske markedet til sommeren og kommer med 90 kWh batteri som yter 400 hestekrefter, med et dreiemoment på 700.
De oppgir en rekkevidde på mer enn 50 mil på den noe optimistiske NEDC-syklusen. Og den skal klare hurtiglading på i hvert fall 100 kilowatt.
– Når Jaguar også har bekreftet tilhengerfeste – akkurat som vi har gitt råd om – forventer vi at Audi nå bekrefter det samme. Da nærmer det seg en håndfull elbiler med dette praktiske tilvalget, og vi forventer at rekken blir stadig lengre i årene som kommer. Det springende punktet for alle som har elbiler på gang, er om de faktisk makter å få ned leveringstidene, sier Frydenlund i Norsk elbilforening.
Audi frykter ikke ventelister
Den norske Audi-importøren har sagt at de skal få store nok leveringer av elbilen E-tron fra fabrikken, og de tror derfor ikke ventelistene vil bli så lange som med mange andre elbiler.
Rekkevidden skal være på mer enn 50 mil fra et batteri på 95 kwh. E-tron skal være klargjort for hurtiglading med en effekt på 150 kilowatt.
Audi erstatter også dagens A6 med en bil som har skarpere linjer enn tidligere og klare likhetstrekk med A7 og A8 som nylig ble lansert. Innvendig får den et helt nytt interiør med tre store digitale skjermer.
Svensk stål
En annen bil, som ikke er elektrisk, men som det er grunn til å tro vil ha god respons i det norske markedet, er Volvo V60. Den er basert på samme plattform som XC60 og kommer først som stasjonsvogn.
– Stasjonsvognsjåføren er en viktig kunde for oss og har vært det i generasjoner, sier Håkan Samuelsson, konsernsjef i Volvo.
Ved introduksjonen senere i år vil den være tilgjengelig med to diesel- og to bensinmotorer. Så vil det komme to ladbare hybridvarianter med systemeffekt på henholdsvis 340 eller 390 hestekrefter.
– Med nye Volvo V60 kan Volvo bli blant Norges aller mest solgte merker fordi vi elsker å betale mer for premiumprodukter, samtidig som vi har et langvarig kjærlighetsforhold til svensk stål, sier Haug.
Mindre Lexus-SUV
Lexus kommer med en ny og mindre SUV. UX er det Lexus kaller en «urban kompakt-SUV». Den er bygget på en helt ny plattform og med de samme eksteriørelementene som man finner på de større modellene. Produsenten kaller det «modig design».
Informasjonssjef hos den norske importøren, Espen Olsen, forteller at den vil bli lansert i Norge i første kvartal 2019.
Moderselskapet Toyota viser en helt ny Auris, som blant annet blir tilgjengelig med en ny toliters hybridmotor.
Nye Mercedes minstemann
Mercedes-Benz har mange modeller i sitt sortiment, og i år fornyer de noen av dem. For massemarkedet er trolig A-klasse mest interessant. Dagens utgave kom i 2012 og er nå moden for utskiftning.
Bilen skal være på norske veier i løpet av våren og får et interiør som ikke er ulikt det man finner i luksusbilen S-klasse.
– Jeg kjenner ikke til prisen på A-klasse, men den kan bli interessant for Mercedes nå som de ikke lenger har den elektriske B-klassen, sier Jon Winding-Sørensen, journalist i Bilforlaget.
– Internasjonal mikrotrend
– Helt nye BMW X4 bygger videre på siste generasjon BMW X3 som ble lansert høsten 2017, og er en sammensmelting av de typiske trekkene ved en BMW X-modell og en coupé, sier kommunikasjonsdirektør i BMW Group Norge, Marius Tegneby, i en pressemelding.
X4 vil ha en startpris på 683.000 kroner med en 190 hestekrefters diesel. Bilen kommer til Norge i sommer.
– Vi er litt vant til snodige biltyper som høy stasjonsvogn og senket SUV, så hvorfor ikke SUV som kupé. Det er en internasjonal mikrotrend som er blitt tatt veldig godt imot blant velbemidlede nordmenn, og nye X4 har fått et reinspikka design som blir en innertier i venstrefilen på E6 og E18 så vel som foran kaffebarer i de største byene, sier Carls Cars-redaktør Haug.
Ny Peugeot 508
De senere årene har Peugeot konsentrert seg om SUV-segmentene, men nå har deres største sedan, 508, nådd pensjonsalder. Bilen har vært på markedet siden 2011 og kommer nå i en ny generasjon.
508 har en lav profil, er bare 140 centimeter høy og nær 10 centimeter kortere enn utgaven den erstatter. Stian Gihle, informasjonssjef hos den norske importøren, sier bilen er på det norske markedet i oktober.
– Norge har alltid vært glad i Peugeot. Men Peugeot har alltid vært avhengig av knallprodukter for å selge noe særlig i Norge, og nå har det kanskje vært lenge siden, sier Haug.
– Jeg synes 508 sedan med bensinmotor ser veldig fin ut. Liker franskmenn som biter seg fast i bordkanten og holder de klassiske verdiene i orden, sier Winding-Sørensen i Bilforlaget.
Han var på sin første Genève-utstilling i 1962 og «har ikke skulket siden». En type biler han er skeptisk til, og som er svært populære i Norge, er hybridbiler.
– Hvordan noe som veier mye mer kan bli være mer miljøvennlig, forstår jeg ingen ting av.