Prøvekjørt Mercedes-Benz E220 d 4Matic All-Terrain: – Denne utgaven gir mening
Med All-Terrain serverer Mercedes-Benz for første gang en litt barskere variant av sin E-klasse.
Mercedes-Benz har i flere tiår laget en mengde SUV-modeller som nå dekker det som er av personbilstørrelser, og vel så det.
Kanskje kom de ikke på flere varianter og fant ut at de ville SUVifisere en av stasjonsvognene i stedet?
Stasjonsvogn med makeover
All-Terrain er nemlig en E-klasse stasjonsvogn som har fått en liten makeover, på samme måte som Audi har gjort med A6 i Allroad-versjon og Volvo med V90 i Cross Country-utgave. De to har holdt på med dette i rundt 20 år, mens Mercedes-Benz er nybegynner.
- Les også: Denne bilen knuste alle salgsrekorder
Rent visuelt betyr SUVifiseringen mer plastikk, særlig synlig rundt hjulbuene, og kraftigere detaljer i fronten. Bakkeklaringen har i tillegg økt gjennom bruk av luftfjæringer og større hjul, og bilen har et kjøreprogram som kan brukes i terreng.
Nå er det neppe en god idé å bytte inn en Geländewagen i E-klasse All-Terrain og sette ut i offroad-løypa. Men om du har en litt rufsete vei de siste meterne opp til hytta er, vil nok bilen forsere denne uten problemer.
Disse bilene er mest populære der du bor nå
Storbilfølelse
Det samme gjelder for denne bilen som for de fleste andre SUV-er: Det er ikke hva den kan få til utenfor veien, men PÅ veien, som er viktig.
Utgangspunktet er av beste klasse. Modellen kom i fjor i en helt ny utgave som brakte den et godt stykke nærmere den større S-klasse. Komforten og det fantastisk flotte nye dashbordet, er det få, om noen, biler i klassen som kan matche.
Dette har Mercedes-Benz videreført i den noe mer høyreiste versjonen. Understellet er vel så bra som utgangspunktet, luftfjæringene gjør susen. Storbilfølelsen er påtrengende, med komfort i alle detaljer.
Overraskende mye motorstøy fra avgiftsvinneren Mercedes-Benz E 350e
Bilen er langt fra sportslig, hele modellrekken (bortsett fra utgavene med AMG på hekken) har latt det toget reise. Det gjør at bilen hverken har styring eller understell som gir noen trang til å ta på seg kjøreskoene og racinghanskene.
Dette underbygges med at bilen kun er tilgjengelig med ett motoralternativ i Norge, en diesel på 194 hestekrefter. Motoren skal flytte en bil på godt over 1,8 tonn, hvilket vil si adekvat med krefter, men heller ikke mer.
Gjerrig
Det motoren virkelig byr på, er en overraskende økonomisk opptreden. På en variert tur over vel 20 mil var snittet drøyt 0,5 liter diesel på mila, noe som er veldig pent for en bil av dette formatet. Det gir også en solid rekkevidde, som bidrar til bilens komfortnivå.
Som en bil som plasserer seg mellom stasjonsvogn og SUV tar den med seg stasjonsvognens fordel, et lavere tyngdepunkt. Kjøreegenskapene plages altså ikke av vekt som er plassert i hoftehøyde. Samtidig klarer bilen fint å passere litt rusk og rask i veien.
Det den selvsagt ikke gir, er SUV-ens høye sittestilling. Mange liker å nærmest stige opp i en bil, samt følelsen av oversikt når man sitter over «de vanlige bilene».
Prismessig kommer man også, i utgangspunktet, gunstigere ut. En tilsvarende Mercedes-Benz GLE ligger 130.000 kroner over.
Denne kan også leveres som ladbar hybrid, da koster den snaut 100.000 mer enn All-Terrain, og har en samlet effekt på 442 hestekrefter. Samtidig er bagasjerommet sterkt preget av den ekstra motoren, og har med bare 480 liter plass, nær 200 liter mindre enn man finner i en E-klasse All-Terrain.
Leasing øker: – Vent med å kjøpe bil
Velstående
All-Terrain-versjonen føles veldig lik den vanlige E-klasse, og det aller meste av teknikk og deler er likt. Det man får er en bil som gir et litt tøffere visuelt uttrykk og noe mer bakkeklaring.
En tilsvarende stasjonsvogn ligger vel 60.000 under, samtidig har All-terrain mer utstyr, slik at prisdifferansen egentlig ikke er noe å snakke om.
Denne utgaven av E-klasse gir mening. Den kan ikke ha kostet Mercedes-Benz mange kronene i utvikling, og den fyller en liten glippe mellom stasjonsvogn og SUV.
Resultatet er en praktisk bil, som ser ganske barsk ut, på en voksen måte. Perfekt for den middelaldrende og velstående målgruppen.
+
Super komfort
Det nye dashbordet er klasse
Lavt drivstofforbruk
–
Prisen
Lunken motor
Konkurrenter
E-klasse All-Terrain koster mye penger. En Volvo V90 med samme dieselmotorstørrelse starter 60.000 kroner lavere og byr på nær det samme nivået av komfort og interiør, mens den ser stiligere ut.
Audi A6 Allroad med 190 hestekrefter koster litt mer, men kan by på en V6-dieselmotor. På den annen side så er dette en modell som har vært lenge på markedet. Trolig er det ikke lenge før en erstatter er klar.
BMW har ingen tilsvarende biler, men man kan senke imaget litt og gå for en Volkswagen Passat Alltrack. Den starter på 530.000 med 190 hesters diesel.