Motor

Det er enklere enn noensinne å dra på elbilferie. Slik planlegger du turen.

Med litt planlegging kommer du langt – selv i de eldre modellene.

ELBILFERIE: Du trenger ikke lenger Tesla for å dra på langtur med elbil.
  • Hanne Christiansen
    Journalist

Vurderer du å reise på bilferie med elbil her hjemme i sommer? Da vil du mest sannsynlig ikke være alene på veiene.

Bare siden 1. januar i år har flere enn 20.000 nordmenn gått til anskaffelse av en ny elbil. Nå ruller over 160.000 elbiler på norske veier totalt.

– Vi forventer at flere vil bruke elbil på ferie nå, sier fungerende kommunikasjonssjef Nils Sødal i NAF.

Les også

Dette regnestykket har du kanskje ikke lyst til å se: Så mye koster bilen deg årlig

Gode muligheter

Også kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Elbilforeningen sier det er gode muligheter for å utforske landet i elbil denne sommeren.

– Siden i fjor sommer er det blitt bygget nesten 500 nye hurtigladere. Langs nesten alle hovedveiene skal det nå være hurtigladere for minst hver 50. kilometer.

Fra i år er det dessuten blitt innført halv pris for elbiler på alle offentlige riksveiferger og fylkesveiferger.

Men er dekningen like god overalt? Og kan du bruke samme kabler og betalingsbrikker på alle ladestasjonene rundt om i landet?

Her er noen tips til hva du bør tenke på før du legger ut på langtur.

1. Planlegg ruten på forhånd

– Sommerkjøring er gunstig for rekkevidden. Men jo lenger unna hovedårene du ønsker å kjøre, desto viktigere blir planleggingen, sier Sødal i NAF, og legger til at det ikke lenger er rekkeviddeangst, men ladeangst som rammer elbileiere.

– Så lenge du holder deg i Sør-Norge bør langturer gå helt fint, men lenger nordover kan det være vanskeligere med hurtiglading. Finnmark er nesten umulig, sier han.

– Det er viktig å sjekke på forhånd at det finnes hurtigladere langs ruten, og underveis at stasjonene ikke er i ustand, sier Haugneland i Elbilforeningen.

Det er etter hvert kommet flere apper som lar deg planlegge ruten og sjekke status for individuelle stasjoner.

Både NAF og Elbilforeningen har egne apper for medlemmer. Det samme har operatørene Fortum og Grønn Kontakt, mens PlugShare gir god oversikt over hele verden.

ELBILAPP: Det finnes flere gode apper som hjelper deg å planlegge lengre ruter i elbil. På bildet synes Elbilforeningens medlemsapp.

2. Ha en plan B

På flere klassiske sommerruter kan det gå langt mellom hver ladestasjon. Da kan det være lurt å ha en plan B.

For eksempel viser Elbilforeningens app at det er tynt med lademuligheter mellom Lekanger og Nesna på den populære Kystriksveien – en strekning på rundt 250 km. Det kan bli tøft for eldre modeller med en rekkevidde på under 20 mil.

Likeledes er en kjøretur fra Tromsø til Senja med stopp på Sommarøy fullt mulig i elbil. Men skal du utforske naturen underveis, kan det være greit å ha tenkt gjennom alternativene.

Du må nemlig til Finnsnes for å finne et ladepunkt, ifølge Ladestasjoner.no.

– Den beste løsningen er å legge inn noen overnattinger underveis, sier Haugneland, og legger til:

– Spør hotellet om du kan få lade elbilen over natten så du har fullt batteri om morgenen. Tilby deg gjerne å betale de få kronene det koster. På en ny Nissan Leaf-modell får du fylt batteriet for 40 kroner.

Les også

Dette bør du kunne om du skal kjøre elbil. Ta testen her.

3. Ta med egen kabel

– Ladekabler kan føles som en liten jungel for dem som ikke har erfaring, sier Sødal i NAF.

SJEKK FØRST: Ved hjelp av en elbilapp kan du sjekke hvilke ladepunkter de ulike stasjonene tilbyr.

Det finnes nemlig ikke én standard for ladekabler. De fleste produsentene bruker enten versjonene som heter CHAdeMO (DC) eller CCS for hurtiglading.

Men så lenge du bare skal bruke hurtigladere kan du ta det med ro:

– På hurtigladerne henger ladekabelen fast i stasjonen. De aller fleste stasjonene tilbyr de ulike kontaktene du trenger – bortsett fra Tesla, som har egne stasjoner, sier Haugneland.

Når du er avhengig av tregere ladepunkter, som når du stopper for å spise eller overnatte, må du riktignok ha med egen kabel.

– Ha alltid med deg kabelen som følger med bilen. Da kan du lade på vanlige vanlige stikkontakter om det trengs, sier Sødal i NAF.

4. Test ladebrikken før du kjører

Heller ikke når det kommer til betalingen er det én metode som gjelder overalt. Du kan nemlig ikke bruke kort eller kontanter, slik som på bensinstasjonene.

– De ulike ladeoperatørene tilbyr ulike ladebrikker og apper som lar deg lade på deres stasjoner. Fortum og Grønn Kontakt, som driver hurtigladere i Norge, har for egne apper. Elbilforeningen har også en ladebrikke du kan bruke hos de største ladeoperatørene.

At tilgang og betaling funker som det skal kan være lurt å teste før du kjører:

– Vi anbefaler å tørrtrene på en hurtiglader i nærheten av der du bor før avreise, sier Haugneland, og legger til at det er billigere å bruke ladebrikke enn SMS for å betale.

SKIKK OG BRUK: Ikke oppta ladeplassen lenger enn du må, sier fungerende kommunikasjonssjef Nils Sødal i NAF.
Les også

De mestselgende bilene har elmotor

5. Vis ladevett

Med stadig flere elbiler på veiene, kan det være greit å påregne litt ekstra tid til lading langs de mest populære veiene.

– I påsken så vi at det ble kø til flere hurtigladere langs hovedårene opp mot fjellet, sier Sødal.

Han minner om at man bør tenke skikk og bruk også på ladestasjonen.

– Det tar som regel en halvtime å fylle batteriet på en hurtiglader. Plugger du inn bilen og går for å ta deg en kaffe, så pass på at ikke pausen blir lenger enn nødvendig. Slipp andre til, sier Sødal.

Les mer om

  1. Elbil
  2. Sommerferie
  3. Bilferie
  4. NAF