Motor

Spylervæsken kan ødelegge bilen din

25 kuldegrader kan sprenge både pumpe og dyser på spyleranlegge,t og gi deg kostbare reparasjoner.

Ingenting er så kjedelig som å gå tom for spylervæske på motorveien. På bensinstasjonen kjøper du i panikk rådyr spylervæske som kanskje ikke tåler mer enn 15 kuldegrader.

Det kan bli kostbart når du setter bilen fra deg utenfor hytta i vinterferien.

— Både selve tanken for spylervæsken, pumpen som distribuerer væsken, dysene og slangene til frontrute, lykter og bakrute kan fryse og gå i stykker, advarer Narve Haugen hos verkstedkjeden Mekonomen.

Mye demontering

På eldre biler var det gjerne god plass i motorrommet, og spylertanken lå høyt oppe. Men på moderne biler må en kreativt utformet tank ta til takke med en plass langt nede i motorrommet.

— Hvis noe går i stykker, fører det ofte til en god del demontering for å komme til. Spesielt selve spylerpumpen sitter kronglete til under selve tanken, og det er gjerne denne som fryser og går i stykker, forteller Haugen.

Uten spylervæske er man som kjent fortapt på slapseføre, og er man riktig uheldig med biltypen, må «halve bilen» demonteres.

Oppvarming ingen trøst

Flere biler har oppvarmet spylersystem, men Narve Haugen påpeker at det kun har begrenset verdi.

— Systemet kan tine frossen spylervæske når bilen er i gang, men når bilen er parkert i kulda fungerer jo ikke oppvarmingen.

Pass på hva du kjøper

Så hva er trikset for å unngå kjedelige reparasjoner på en detalj som spylersystemet?

— Kjøp konsentrert spylervæske, gjerne i litt store kvanta, og bland ut selv. Da kan du lage spylervæske som tåler mange kuldegrader, tipser Narve Haugen.

Om du kjøper ferdigblandet, bør du se nøye på hvor mange kuldegrader spylervæsken tåler, spesielt om du slår til på billige dunker i matbutikkene.

Disse har ofte et lavere nivå med sprit enn dyrere spylervæske.

Stikker du på et bilvarehus som Biltema, kan du få store kanner med konsentrat til mer profesjonelt bruk.

Les også