Motor

Årsavgiften på bil får nytt navn – dette betyr det for deg

Årsavgiften er historie. Den fortsetter under nytt navn, med samme beløp, men med større valgfrihet.

Du må fortsatt betale årsavgiften, men nå får den nytt navn. Lar du være å betale, risikerer du fortsatt å få skiltet inndratt, som her på bildet.
  • Kjetil Flygind

Fra 2018 skifter årsavgiften navn til trafikkforsikringsavgift til staten.

Innholdet i konvolutten er det samme – avgiften er fortsatt på 2820 kroner (se fakta). Men fra og med neste år er det selskapet du har bilforsikringen din i, som skal drive inn summen.

Avgiften sendes vanligvis ut i februar, og er noe alle som eier et registrert kjøretøy, må betale. Men ettersom dette fra neste år av skal følge bilforsikringen, vil en del få tilsendt faktura med avgiften for 2018 allerede før jul.

Statsministerens kontor opplyser at denne omleggingen skal gjøre det mer fleksibelt for bileierne.

Les også

Ligger du og «sinker» i venstre kjørefelt på motorveien, kan du bli anmeldt

Følger bilforsikringen

Trafikkforsikringsforeningen forteller at avgiften er den samme for samme type kjøretøy, uavhengig av forsikringsselskap. Beløpet kommer i tillegg til forsikringspremien.

– Den nye avgiften vil følge forsikringsavtalen på kjøretøyet. Siden en forsikringsavtale løper for ett år av gangen, vil en del allerede i år få fakturaer med trafikkforsikringsavgift for 2018, står det å lese på Regjeringens nettsider.

Du kan lese mer om hvordan den nye ordningen blir her.

Finansminister Siv Jensen kommenterer endringen slik:

– Mange opplever det som urimelig at dagens årsavgift forfaller i én stor faktura, og at man må betale avgiften også i perioder man ikke bruker bilen. Den nye avgiften vil følge forsikringsavtalen på kjøretøyet. Betaler du forsikringen i månedlige terminer, vil forsikringsselskapet automatisk dele også den nye avgiften inn i 12 terminer.

– Hvis du i dag betaler forsikringsavtalen én gang pr. år, vil den nye avgiften bli lagt til som en engangssum. Men da er du velkommen til å velge 12 terminer om du ønsker det. Den som vil, kan med andre ord enkelt unngå én stor, årlig faktura som i dag. Dette har vært etterlyst mange ganger tidligere, sier Jensen i et innlegg på regjeringen.no.

Les også

Prøvekjørt: – Dette er drømmebilen for familier med kronisk dårlig tid og en fyldig pengebinge

Vil spare millioner

Det blir flere endringer: Fra og med 2018 skal det bare betales avgift for den tiden kjøretøyet er forsikret.

– Bileier slipper å betale avgift dersom bilen avregistreres og forsikringen stanses, for eksempel hvis bilen ikke brukes i vinterhalvåret. De som kolliderer og må vrake bilene sine, vil også slippe å betale avgift to ganger for samme år. I dag er det slik at om du selger bilen din etter at du har betalt årsavgift, vil årsavgiften være betalt ut året for ny eier. Nå blir det ny eier som overtar ansvaret for å betale den nye avgiften fra den dagen bilen skifter eier, sier Jensen.

Den gamle måten å kreve inn avgiften på koster samfunnet rundt 60 millioner kroner årlig. Med den nye ordningen vil mesteparten av dette beløpet spares inn.

Les mer om

  1. Bil
  2. Forsikring
  3. Statens vegvesen
  4. Personlig økonomi
  5. Statsbudsjettet