Motor

Tabben du gjør på bensinstasjonen, kan koste deg tusenvis

Så mange gikk i fellen i sommer. Og slik unngår du det.

Det kan bli dyrt å fylle drivstoff på bilen. Årlig gjør tusenvis samme tabben her til lands.
 • Elise Rønnevig Andersen
  Elise Rønnevig Andersen
  Journalist

– Folk har vært litt flinkere i år enn i fjor.

Nils Sødal hos NAF snakker om feilfylling av drivstoff på bilen. I fjor meldte nemlig NAF om rekordår i antall feilfyllinger. Årsaken mente de lå i den ekstreme varmen og at det kokte i hodene på folk.

I år har det vært en liten nedgang i feilfyllinger på syv prosent sammenlignet med i fjor. Redningsselskapene melder også om lignende utvikling.

Les også

Erica Aakre Olsen betaler 25.000 kroner for lappen. Slik får du førerkortet billigst mulig.

– Varme og feriestress gir utslag

Hittil i år har NAF hjulpet nærmere 1000 bilister med feilfylt bil. Nær halvparten av disse oppdragene skjedde i juni, juli og august.

Hvorfor det dukker opp flere problemer i sommermånedene, har ikke Sødal noe godt svar på.

– Men så skal man huske på at i sommermånedene er det flere som er på farten på grunn av ferietiden. Det kjøres rett og slett mer bil, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Markedsdirektør hos Viking Redningstjeneste, Sjur Jensen Bay.

Også Viking Redningstjeneste har fått føle varmen på kroppen. De har hatt flere oppdrag i sommer, men færre har dreiet seg om feilfylling.

– Vi skal imidlertid huske på at dette nå skjer etter flere år med økning, som på ingen måte er blitt reversert i år – selv om bilistene virker å ha blitt noe flinkere til å ta seg tid ved pumpene, sier markedsdirektør i Viking Redningstjeneste, Sjur Jensen Bay.

I sommermånedene har de rett under 50 prosents økning av feilfyllinger sammenlignet med resten av året, ifølge Bay.

– På bensinbil er det nesten umulig å fylle feil fordi dieselpistolen er for stor til å passe i fyllerøret på de fleste biler. Det er altså fylling av bensin på dieselbilen som er problemet.

Les også

Dette regnestykket har du kanskje ikke lyst til å se: Så mye koster bilen deg årlig

Store forskjeller i pris

Og skulle du være uheldig, vil det merkes både på bilen og lommeboken. Reager så kjapt som mulig, råder han. Og ikke start bilen dersom du mistenker at du har fylt feil.

– Reagerer man kjapt, kan vi tømme tanken på stedet, og skaden kan begrense seg til noen tusenlapper. Er bilen startet, eller bare tenningen vært på og satt i gang, kan kostnadene dessverre bli enorme med regninger på titusenvis av kroner.

Antall feilfyllinger er høyest i fylkene langs kyststripen. Det har sammenheng med at vi på ferie stopper på bensinstasjoner vi ikke er kjent med til vanlig, ifølge Bay.

Jo raskere du oppdager at du har fylt feil, desto mindre blir risikoen for alvorlige feil.

Flere elbiler må ha hjelp

I sommer har Viking Redningstjeneste måttet assistere mange uheldige bilister hver dag. I tillegg til feilfylling er punktering og utblåsning en gjenganger. Her ser de en økning på henholdsvis 40 og 25 prosent sammenlignet med resten av året.

Antall elbiler som havner i trøbbel, har dessuten økt med 35 prosent.

– Det har selvfølgelig sammenheng med den kraftige økningen i elbiler på veien og at flere trolig velger å feriere med elbilen. Punktering, elektrisk feil og flatt batteri utgjør hovedutfordringene til bilistene, sier Bay.

– En sommerklassiker er også at folk mister bilnøkkelen eller låser den inne i bilen, legger Sødal hos NAF til.

Redningsselskapet Falck melder at de har mottatt 1336 saker som skyldes feilfylling av drivstoff i perioden januar til juli 2019, hvilket er noe lavere enn på samme tid i fjor. Også i år topper juli månedsstatistikken over antall feilfyllinger.

Slik unngår du feilfylling

 • Konsentrerer deg når du tanker drivstoff, spesielt om har lånt en bil eller fyller på en «ukjent» stasjon. Er du i tvil og låner noen andre sin bil, eller firmabil, ta heller en ekstra telefon til eieren for å høre.
 • Er du i tvil, dobbeltsjekk drivstofftype på vognkortets side 2 eller eventuelt sjekk på påfyllingslokk.
 • Oppdager du feilfylling, vri aldri om nøkkelen. Få hjelp til å dytte bilen vekk fra pumpen. Kontakt et redningsselskap, slik at bilen kan bli tappet og tanken renset eller eventuelt transportert til merkeverksted om nødvendig.
 • Har du tanket veldig lite diesel på bensinbil, kan du vurdere å kjøre videre.
 • Har du startet bilen og oppdager feilfylling, stopp så fort du kan.
 • Husk å være ærlig overfor verkstedet, fortell hva du har gjort. Dette bestemmer til dels hva som skal gjøres på verkstedet.
 • Det finnes tanklokk som kan installeres på dieselbiler. Disse gjør det umulig å fylle feil. Motsatt vei vil ofte munningen på en dieselpumpe ikke passe i hullet til en bensinbil.

Kilde: Viking Redningstjeneste og Frende Forsikring

De fleste feilfyllinger skjer i sommermånedene.

Les mer om

 1. Bil
 2. Drivstoff
 3. Livsstil