Hvorfor vil vi ha denne bilen?

TV-stjernen Jay Leno mener han vet hvorfor.

  • Riks

Han må ha verdens beste jobb. Han er verdenskjent for sitt talkshow, og nesten like kjent for sin lidenskapelige interesse for bil. Faktisk har han over 200 kjøretøyer stående i garasjen.

Nå har den amerikanske TV-stjernen Jay Leno (61) vært i den tyske byen Wolfsburg, kjent for Volkswagen-fabrikken, og prøvekjørt verdens eldste og verdens nyeste Volkswagen Beetle.

— Allerede i 1938 gjorde de noen viktige grep som har gjort denne bilen så populær, mener Leno.

Lettvint 80-åring

På det enorme området som både er fabrikk, utstilling, museum og opplevelsessenter åpent for publikum, satte røslige Leno seg i førersetet på den svarte 1938-modellen.

— Bilen er et klassisk eksempel på hvordan man gjør de riktige tingene fra første modell: Skikkelig takhøyde, effektivt og praktisk design. Bare 24 hestekrefter, men så er det ikke så mye å drasse på heller. Den er lett å kjøre; jeg kunne kjørt denne bilen hver dag! mener Jay Leno.

Og han er imponert over at likhetene mellom 1938-modellen og 2012-modellen er der, tross over 70 års aldersforskjell.

Ikonisk design

Bileksperten mener han har svaret på hvorfor det fortsatt er mulig å lage en «Boble», riktignok i moderne utgave.

— Folk elsker de nærmest ikoniske formene som bilen har. Selvom mye er gjort med bilen gjennom årene, har den fortsatt bilens opprinnelige DNA. Spørsmålet er imidlertid om den er like morsom å kjøre som 1938-modellen, sier Leno, og trykker på startknappen i 2012-modellen.

— «Keyless entry». Det hadde vi da jeg var guttunge også. Det kaltes å stjele en bil, humrer Leno.

Kul nok for kompisene

Den nye Volkswagen Beetle er moderne, har alt utstyr, er lett å kjøre og er en sikker bil for deg og barna, mener Jay Leno.

— Det er klart, blir du påkjørt av en lastebil i en Boble fra 1938 er det over.

Leno synes den nye Beetle er perfekt å ta med kone og barn i, men også kul nok til å stikke av senere og finne på rampestreker med gutta.

Kommer tilbake i Norge

Du finner foreløpig ingen Beetle på prislistene i Norge. Modellen har vært borte fra det norske markedet et par år, men importøren har store forventninger til modellen Jay Leno har testet i Tyskland.

— Forrige generasjon moderne Boble solgte ganske begrenset, så vi tok den ut. Men 2012-modellen relanseres sent på året i Norge, og vi har stor tro på den nye Beetle, opplyser informasjonsansvarlig Jan Erik Haugen i Møller Gruppen.

Han tror neste generasjon Beetle vil oppleves som mer maskulin og nærmere mot en sportsbil, men uten at det klassiske ved modellen er borte.

  • Bilen er jo et ikon, og en bil mange har hatt et forhold til. Grunnformene er fortsatt der, påpeker Haugen.