Tilbyr Tesla Model S med kortere rekkevidde

Men angrer du kan du oppgradere.

NY INNSTEGSMODELL: Tesla Model S 60 skal friste kunder som synes de andre utgavene har blitt for dyre. Den kommer over sommeren, med en litt annen front enn bilene som er avbildet her. Foto: Morten Abrahamsen / NTB tema

For vel ett år siden tok Tesla ut Model S 60 av handelen, og erstattet den med Model S 70D. Begrunnelsen den gangen var at den minste utgaven ikke solgte noe særlig, fordi kundene ønsket en bil med lengre rekkevidde.

På en pressekonferanse i Oslo i forrige uke fortalte Jon McNeill, sjefen for Teslas salgs— og markedsavdeling, at Model S 60 er tilbake i sortimentet igjen.

– Den er laget for folk som ikke trenger stor rekkevidde, men finner de ut at de trenger det, kan den oppgraderes.

Vi har prøvd den:

Kan oppgraderes

Denne gangen kan man nemlig kjøpe en oppgradering av batteripakken ved en senere anledning, om man ønsker bedre kapasitet. Bilen har en startpris på 584.000 med bakhjulsdrift.

Ønsker man Model S 60 med firehjulstrekk, må man ut med drøyt 40.000 ekstra, og ender på 624.000 kroner.

McNeill sa at en sterkt medvirkende årsak til å tilby en utgave med en svakere batteripakke, er at dollarkursen har gjort at bilene deres har blitt langt dyrere i Europa siden introduksjonen av Model S for snart tre år siden.

OPPGRADERING: For 70.000 kroner kan Model S 60 bli Model S 75. Foto: Produsenten

Den gang kostet Model S 60 kroner 446.000. Der man virkelig kan se prisutviklingen, er på Model S P 85, som kostet 595.000 ved lanseringen i Norge. De to øvrige modellen i Norge starter i dag på henholdsvis 780.000 for 90 D og 945.000 for P 90D. Disse har riktignok litt større batteri og trekk på begge akslinger, men det er valutautviklingen som står for det store prispåslaget.

Volkswagen-gruppen skal møte fremtidens utslippskrav med ladbare biler:

Gjøres online

I utgangspunktet skal den nye Model S 60 klare 40 mil, blir dette for snaut, kan man legge i 70.000 kroner for en oppgradering til en 75 kWt batteripakke.

FACELIFT: Den nye fronten ser slik ut, og er lik den som kommer med SUV-en Model X. Foto: Produsenten

Oppgraderingen blir gjort online, og det vil i praksis si at bilen allerede har den større batteripakken, men at den ikke utnyttes fullt ut. Greit å vite:

Man kan jo lure på hvorfor en bil som egentlig har 75 kWt batteripakke ferdig montert er billigere når man ikke aktiviserer hele kapasiteten.

Even Sandvold Roland, kommunikasjonssjef hos Tesla i Norge, forklarer det slik:

– Vi vil ikke holde tilbake folks muligheter til å eie en Model S. For oss er det viktig å hjelpe kundene våre med å velge den rekkevidden som best passer deres behov når de konfigurerer sin bil. Samtidig vet vi at behov kan endres over tid, og vi gir derfor kundene våre fleksibilitet ved å utstyre alle 60 kWt-Model S med et 75 kWt-batteri som er rekkeviddebegrenset gjennom programvare. På denne måten kan kundene senere oppgradere rekkevidden hvis de ønsker det.

Etter oppgraderingen skal utgaven ha en rekkevidde på 48 mil. Til sammenligning klarer Model S P90 D 55 mil.

Og til noe helt annet:

Og ikke minst denne: