Nekrolog

Han hadde en nærhet til mennesker og til livet

Han var inkluderende og åpnet kirkedøren for mange som ellers kanskje ikke ville kommet inn gjennom den.

  • Nekrolog

Av Turid Barth Pettersen, Erling J. Pettersen

Vi har tatt farvel med en god venn. Han har vært sterk. Han har stått imot. Nå var det ikke mulig å kjempe lenger. Etter mer enn 20 år måtte Karl Richard Thuve gi tapt for Parkinson-sykdommen. Han døde 7. desember, 72 år gammel og etterlater seg ektefelle, to voksne barn og fire barnebarn.

Vi ble kjent på 70-tallet, den gang livet lå foran oss og alle muligheter var åpne. Det ble et livslangt vennskap mellom våre to familier og en ferd fra reiser, familiesamlinger og livlig prat til sykdom, begrensninger og til slutt stillhet.

Det var mens han var sogneprest på Oppsal at vi for alvor ble kjent. Å sitte under hans prekestol ga påfyll og nye perspektiver. Han hadde en nærhet til mennesker og til livet som gjorde hans formidling troverdig. Etter mange år som sogneprest i Oppsal og Bryn ble han sjømannsprest i Berlin, der han fikk bruk for sine mange interesser i møte med utfordringene tjenesten bød på. Han var eminent når det gjaldt matkultur og holdt kokkekurs for menn. Også film og bøker var med på å prege ham som kulturpersonlighet, blant annet som filmanmelder. Til tross for sykdommen greide han å fortsette som prest nesten helt frem til pensjonsalder, de siste årene som vikarprest i Oslo. Til slutt var en nesten ordløs kommunikasjon det eneste som gjensto, som en forsiktig klem og noen få gode ord.

I alt dette hadde Karl Richard en nesten kompromissløs måte å være på, enten det handlet om å være venn eller prest. Ingen ting var overfladisk eller grunt, selv om det ofte var lett og fullt av godt humør. Han var inkluderende og åpnet kirkedøren for mange som ellers kanskje ikke ville kommet inn gjennom den.

Vi takker for det han har vært for oss og lyser fred over Karl Richard Thuves gode minne.

Les flere nekrologer her.

Les mer om

  1. Nekrolog
  2. Minneord