Nekrolog

Nekrolog: Natalia Strelchenko

Med sorg, bestyrtelse og vantro mottok vi nyheten om vår pianistkollega Natalia Strelchenkos altfor tidlige og brå død 30. august.

  • Aftenposten Redaksjon

Det er vanskelig å fatte at den lille damen med det intense og levende blikket har forlatt oss.

Natalia Strelchenko, som også kalte seg Natalia Strelle, var født i Russland, men kom tidlig til Norge, der hun raskt etablerte seg som en pianist med en lysende internasjonal fremtid. Hun studerte ved Norges musikkhøgskole i en årrekke og markerte seg dessuten gjennom både musikkforskning og undervisningsvirksomhet på høyt nivå. Hun var i ferd med å skape seg en karrière som en av våre mest profilerte utøvende musikere. Typisk nok var hun i gang med en plateinnspilling da tragedien rammet, og hun var norgesaktuell denne høsten gjennom en rekke konsertoppdrag.

Vi vil aldri kunne forstå det som skjedde den fatale natten i England – bare akseptere konsekvensene av det utenkelige.

Natalia Strelchenko hadde så meget å bidra med, både som privatperson og som kunstner. Vi som blir igjen, må forsone oss med at en god kollega, et sterkt nærværende menneske og en av de mest originale musikerstemmene i landet brått har stilnet, og at vi må leve videre med alle de smertefulle spørsmålene.

Natalia Strelchenko vil bli dypt savnet.

Men tidsavtrykkene etter henne er fulle av liv, musikk og energi.

Som det stjerneskudd hun var, lyste hun sterkest rett før sin død.

På vegne av ansatte ved Norges musikkhøgskole,

Wolfgang Plagge,

professor,

Peter Tornquist,

rektor

Les mer om

  1. Nekrolog