Nekrolog

En klok og følsom scenekunstner er nå borte

I dag er Liv Thorsens kanskje best husket for TV-sitcom-serien «Mot i brøstet».

Av Bent Kvalvik

Skuespilleren Liv Thorsen døde 21. desember 2021, etter kort tids sykdom, 86 år gammel.

Liv Thorsen var fra Porsgrunn og kom inn på Statens Teaterskole i 1956. I elevtiden fikk hun prøve seg i mindre roller, bl.a. som Eva Snekkersveen i «Trost i taklampa» på Det Norske Teatret og som Veronica i apartheid-dramaet «Jeg så deg» på Folketeateret.

I 1958 filmdebuterte hun i Arild Brinchmanns «Ut av mørket». Som ferdig utdannet skuespiller gjorde hun en sensasjonell debut i Lars Bergs drama «Maria» på Det Norske Teatret i 1959. Hun ble så straks knyttet til Nationaltheatret, der hun tilbrakte praktisk talt hele karrieren.

De første årene her spilte hun mest komiske biroller, men hun spilte også Hedvig i «Vildanden» og Laura i «Glassmenasjeriet» samt Miriamne i Maxwell Andersons «Vintersolhverv» i Fjernsynsteatret.

I overgangen fra 1960- og 1970-tallet ble hun særlig involvert i teaterets oppsøkende virksomhet, husket for innsats i bruksdramatikk som «Svartkatten» og «Pendlerne». Hun var også minneverdig til stede i Bjørg Viks «To akter for fem kvinner», både på Nationaltheatret og i Fjernsynsteatret.

Hun ble også med i gründerensemblet da Teateret på Torshov ble opprettet og bidro her med energi og spilleglede, ikke minst i Dario Fos «Vi betaler ikke! Vi betaler ikke!» En av sine aller fineste oppgaver leverte hun som Edith i Arne Skouens «Ballerina» i Fjernsynsteatret.

Etter et opphold på Nordland Teater 1982–1983 vendte hun hjem igjen til Nationaltheatret og til roller som mor Aase i «Peer Gynt», ammen i «Faderen» og mrs. Pearce i «Pygmalion».

I dag er hun kanskje best husket for TV-sitcom-serien «Mot i brøstet». Men dette var bare en av over 100 roller hun kunne se tilbake på i 1998, da hun trakk seg tilbake etter 40 allsidige år som skuespiller.

En klok og følsom scenekunstner er nå borte.

Les flere nekrologer her.

Les mer om

  1. Nekrolog
  2. Minneord