Nekrolog: Leiv Roald Blakstad

Leiv Roald Blakstad (født Tangen) døde i Danmark, 23. juli. Han ble 93 år gammel.

Han var født i Sandefjord. Han fikk utdannelse ved Kokk— og stuertskolen i byen og endte opp som stuert og sjømann i den norske handelsflåten.

Leiv Blakstad var bare 18 år gammel da han dro til sjøs første gangen. Han ble torpedert en gang med en norsk båt og en gang med en amerikansk båt allerede før krigsutbruddet.

Da krigen brøt ut i 1940, lå han med et skip i Narvik og han ble kastet ut i krigshandlingene da de allierte gjorde sin korte inngripen. Her ble det tatt tyske krigsfanger, og Leiv Blakstad ble utkommandert til fangevokter.

Da engelskmennene trakk seg ut, ble han arrestert av tyskerne. Han satt først på Akershus, dømt til døden. Senere ble han overført til Grini og herfra lyktes han i å rømme. Han kom seg over til Sverige og ble knyttet til de norske styrkene der.

Leiv Blakstad kom seg etter hvert over til Skottland og derfra til USA. Her ble han kaptein i flyvåpenet og kom til Europa med de amerikanske styrkene mot slutten av krigen. Han var med i bombetoktene fra England, blant annet over Berlin.

Etter krigen var Leiv Blakstad med i Den franske fremmedlegionen i to år og tjenestegjorde i Vietnam. Senere var han tilbake i USA i to år.

Deretter seilte han igjen en kort periode som stuert.

En feiloperasjon i den ene hoften førte til at han ble invalid og måtte gi opp sin karrière på sjøen.

Ved et opphold på Krigsinvalidehjemmet på Kongsvinger traff han musikeren Ingrid Blakstad. De to giftet seg i den amerikanske menigheten i Oslo og flyttet inn i Ingrids bolig i Ullevål Hageby for en tid.

I 1993 flyttet de så til Stavern, der de fikk en leilighet i tilknytning til Sjømannshjemmet.

Hofteskaden førte til at han ble sengeliggende. Men han var tålmodig, vennlig og ikke minst takknemlig for at han hadde truffet Ingrid, sin hustru, som han var veldig glad i.

Han var en gavmild person.

Leiv Blakstad var en høyt dekorert mann for sin innsats under krigen, blant annet med Deltakermedaljen med rose og diplom.

Sine siste dager levde han i huset deres i Rambøl i Danmark, en fredfull plett på jorden.

Alf Petter Hammersmark