Nekrolog

I Oslo-politikken setter Rune Gerhardsen varige spor etter seg

Han var en modig politiker, som ikke var redd for å gå nye veier.

  • Nekrolog

Av Raymond Johansen og Frode Jacobsen

Rune Gerhardsen har gått bort, 75 år gammel, etter lengre tids sykdom. Vi har mistet en kreativ og nytenkende leder. Rune var en politiker som ikke var redd for å være kontroversiell eller ta kampen for det han trodde på. Vi kommer til å savne en levende spilloppmaker, en god venn, et varmt menneske og en kjærlig familiefar.

I Oslo-politikken setter Rune Gerhardsen varige spor etter seg. Da han ble byrådsleder for første gang i 1991, var det etter mange år med borgerlig styre. For første gang gikk Arbeiderpartiet i byråd med SV. At det var Rune Gerhardsen som utviklet det samarbeidet, som senere er blitt gjentatt i både byråd og regjering, er ikke tilfeldig. Han var en modig politiker, som ikke var redd for å gå nye veier. At han også kunne hisse på seg folk med sine ideer, tok han ikke så tungt. Ikke engang om det var statsministeren han gikk imot. Oslo Arbeiderpartis valgplakater fra 1995 tok det på kornet: et bilde av byrådsleder Rune og statsminister Gro med overskriften: «Vi er tross alt enige om det viktigste! At folk burde stemme Arbeiderpartiet».

Skal man gjøre en forskjell i politikken, må man være klar for et liv i strid. Det var i høyeste grad Rune Gerhardsen. Samtidig var Rune en leder som la stor vekt på samarbeid. Han var raus, viste folk tillit og vil bli husket som oppmerksom og inkluderende. Han var kompromissløs på at kommunen var til for byens innbyggere. Skøytebanen i Spikersuppa er et av mange monumenter som kommer til å stå igjen etter ham i Oslo.

I våre hjerter, og for vår bevegelse, står minnet om mennesket like sterkt som minnet om politikeren. Sansen for historiene – heller gode enn helt sanne. Evnen til å skape god stemming, den gutteaktige sjarmen. Varmen og omtanken han viste sine venner og familie. Vi minnes Rune Gerhardsen med dyp takknemlighet.

Les flere nekrologer her.

Les mer om

  1. Nekrolog
  2. Minneord