Nekrolog

Han hadde en spesiell evne til å skape kontakt med mennesker

Han ble spesielt kjent for sine banebrytende studier om fysisk trening for pasienter med depresjon eller avhengighet.

  • Nekrolog

Av Bjørn Erik Kristiansen, Rolf Olsen, Johan Kvalvik Stanghelle, Frode Stordal

Egil Wilhelm Martinsen gikk bort 28. desember etter en tids sykdom, 71 år gammel, fredfullt og omgitt av sine kjære i sitt hjem i Hole ved Steinsfjorden.

Han vokste opp på Brekke i Oslo. Som elev ved Oslo Katedralskole kom han i kontakt med KFUM-kameratene, som ble en viktig del av hans liv. Egil var en habil 800-meterløper og vant sølv på denne distansen i junior-NM i 1970. Han var en viktig løper på stafettlaget til KFUM.

Egil hadde en spesiell evne til å skape kontakt med mennesker. Han så oss alle, var et sosialt lim som holdt oss godt sammen som en gjeng, med plass til mange. Han var svært interessert i sport, hadde en utrolig hukommelse og var som et oppslagsverk for sportsresultater.

Han hadde et omfattende og viktig virke som psykiater og fikk bety mye for mange gjennom sitt fag og yrke. Han ble spesielt kjent for sine banebrytende studier om fysisk trening for pasienter med depresjon eller avhengighet. Selv om han oppnådde professorkompetanse, var han mest opptatt av å gi hver individuelle pasient den optimale behandling. Han var opptatt av relasjoner og blir husket som en god og humoristisk skribent, forsker og foredragsholder. «Jeg er Norges nest største psykiater», var ofte åpningsreplikken, «nesten 2 meter høy, men jeg har truffet én som var større.»

Han var levende opptatt av de store, eksistensielle spørsmål og en stor beundrer av dikteren Hans Børli. Egil var en sjeldent god samtalepartner. På sin stillferdige måte hadde han ofte en god kommentar, et lunt smil og et skøyeraktig glimt i øyet.

Nå er en vegg i vår tilværelse blitt borte. Vi vil savne, men aldri glemme vår gode venn. Våre tanker er hos Lisbet og deres to sønner Anders og Audun med familier.

Les flere nekrologer her.

Les mer om

  1. Nekrolog
  2. Minneord