Nekrolog

Marco snakket åtte språk og hadde venner over hele verden

Han bevarte sin italienske identitet ved å undervise i italiensk.

  • Nekrolog

Av Antonio Domenico Trivilino

Den 8. desember kom den triste beskjeden at vår venn Marco Bau ikke lenger er blant oss.
Det var ikke lett å se i den vennlige, smilende gamle mannens ansikt hvor mye han hadde opplevd. Marco ble født den 27. januar i 1930 i Marostica, Italia. Slekten hans kom fra en mindre by i Asiagos høyland, Stoccareddo. Byen ble totalt ødelagt og forlatt etter et flere måneders langt slag mellom den østerriksk – ungarske og den italienske hæren i 1917.

I 1948 reiste Marco til Buenos Aires, og etter to år dro han til Venezuela og Mexico. Den amerikanske drømmen var sterk, så Marco utvandret ulovlig til USA. Han prøvde å slå seg ned i Brownsville, Texas, men fikk ikke oppholdstillatelse der.

I stedet dro Marco til Sverige, der han fikk jobb. Fra Sverige flyttet han til Norge og møtte Ragnhild, som ble hans kone. Han arbeidet på Borregaard fabrikker i 30 år frem til han ble pensjonert.

Marco fortsatte å reise rundt i verden som radioamatør. Marco snakket åtte språk, blant annet esperanto og det søramerikanske språket guaranì, og hadde venner over hele verden.

Han bevarte sin italienske identitet ved å undervise i italiensk. På et av disse kursene møtte han sin kjære Ragnhild. Han var et aktivt medlem i styret til Dante Alighieri i Halden og medlem i Den italienske foreningen i Norge.

Jeg hadde gleden av å bli invitert en gang i året for å holde foredrag om forskjellige italienske kunstnere på Dante Alighieri-foreningen i Halden.

Marco Bau var en dyp og lidenskapelig kjenner av den norske motstandshistorien og hadde deltatt i den italienske motstandskampen som gutt. Han fikk «Medallia della Liberazione» av den daværende italienske ambassadøren i Norge, Giorgio Novello.

Våre tanker går til Ragnhild og barna. Riposa in pace, caro Marco.

Les flere nekrologer her.

Les mer om

  1. Nekrolog
  2. Minneord