Nekrolog

Hun var filmregissør og dramatiker

Filmer og serier med barn i hovedrollene er gjennomgående i Sandbergs karriere.

  • Nekrolog

Av Jan Erik Holst

En sentral og viktig skikkelse i Bergens filmliv, Liv Sandberg, døde 20. november, 97 år gammel. Hun var filmregissør, manusforfatter, film-klipper, produksjonsleder, barnebokforfatter og dramatiker. Sammen med sin ektemann, Haakon Sandberg, regisserte og produserte hun et stort antall dramatiserte og dokumentære kortfilmer, ofte med sønnene Sverre og Øyvind eller svogeren Sverre. Sammen utgjorde de selskapet Svekon Film.

Hennes «Gråpus som forsvant» (1956) ble den første norske kortfilmen for barn. Den ble vist på Bergen kino i 1956 og har siden levd sitt eget liv via filminstituttets dvd-utgivelse og i NRK TV.

Filmer og serier med barn i hovedrollene er gjennomgående i Sandbergs karriere. Det ble hele 25 filmer hvor hun hadde regien, ofte også manuskriptet, hvorav minst to kunstfilmer, om I.C. Dahl og Nikolai Astrup.

Sandberg skrev manus til «To hus tett i tett» (1985), som ble NRKs til da største seriesatsing for barn og ungdom. I serien følger vi familiens liv. «To gutter med flaks» (1965), hvor sønnene igjen spiller hovedrollene, ble vist i BBC og fikk utmerkelser på festivaler i San Francisco og Venezia.

Liv og Haakon var ofte å se på Kortfilmfestivalen i Grimstad eller på ulike arrangement i Filmens hus i Oslo. De var begge usedvanlig hyggelige og velorienterte om norsk kortfilm i alle sine avskygninger, med til dels sterke meninger om både kunst og filmpolitikk. Jeg hadde gleden av å lage et program med dem under den nordiske filmfestivalen i Rouen i Frankrike.

Liv Sandberg mottok Kulturdepartementets stipend for eldre fortjente kunstnere i 1998. Et langt og vellykket filmliv fortjener ettertankens ros og anerkjennelse.

Les flere nekrologer her.

Les mer om

  1. Nekrolog
  2. Minneord