Nekrolog: Annæus Schjødt

Det var med sorg at Luftforsvaret mottok meldingen om Annæus Schjødts bortgang den 4. november. Han ble 94 år gammel.

Annæus Schjødt avbrøt sine juridiske studier på grunn av krigen. I 1941 dro han til Canada, hvor han gikk gjennom flyveropplæringen ved «Little Norway». 5. august 1943 kom han til 331-skvadronen som sersjant. Her tjenestegjorde han resten av krigen som jagerflyver på Spitfire. Han fløy svært aktivt i junidagene 1944 og fløy tre operative tokt på selve D-dagen.

Annæus bidro med mye informasjon til historien om hvor det norske Luftforsvaret kommer fra. Presise rapporter og skildringer fra oppdrag og kameratskap ved de norske jagerskvadronene i England og Europa vil for alltid stå i historien, til beundring, lærdom og inspirasjon.

I Luftforsvaret blir Annæus omtalt som en mann det oste respekt og integritet av. Han vil bli husket som ekstremt målbevisst, fryktløs og særdeles intelligent. Han var en type som sørget for at jobben ble gjort.

  1. mai 1945 kom 34 Spitfire-fly opp Oslofjorden og til Gardermoen for stor mottagelse med blant andre forsvarssjefen, kronprins Olav. Annæus kunne aldri glemme denne turen tilbake til et fritt Norge og det endelig å være tilbake på norsk jord.

I høst var Annæus igjen på vingene. Sammen med gode veterankamerater fikk han fløyet en siste tur i sin Spitfire, 70 år etter han deltok i kampene som frigjorde Europa under den annen verdenskrig.

Annæus var medlem i RAFA Norge i alle år, også gjennom flere år i utlandet. Han holdt hele tiden kontakt med sine kamerater og deltok på 50-årsjubileet for RAFA Norge. Som han selv sa: «Dette var en flott måte å avrunde RAFA og et kameratskap på.»

En stor helt har gått bort.

Per-Egil Rygg, generalmajor/Generalinspektør for Luftforsvaret, Alf Granviken, generalløytnant (p)/ president RAFA Norge, Øyvind Kirsebom Strandman, brigader/formann Luftmilitært Samfund