Nekrolog

Nekrolog: Olava Øverland

  • Aftenposten Redaksjon

En markant kvinneskikkelse, kulturjournalist og skuespiller, Olava Serine Normann Øverland, døde 21. april, 94 år gammel. Ved hennes bortgang vil vi savne hennes bejaende livskraft og varme og evne til å møte mennesker i alle av livets situasjoner. Hun var født i Stavanger i 1921 og var kunnskapsrik, rettskaffen og en moderne kvinne for sin tid.

Olava Øverlands karrière som skuespiller begynte ved krigsutbruddet, da hun var 19 år. Sammen med andre kunstnere etablerte hun Det Unge Teater, forløperen til Stavanger Teater. Hun var involvert i motstandsbevegelsen og debuterte som profesjonell skuespiller under Stavanger Teaters oppstart i fredsåret 1945. Frem til 1951 turnerte hun med hovedrollen i Den glade enke , var engasjert som solist ved Chat Noir og hadde roller ved Centralteatret, Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Hennes tilknytning til Aftenposten, som hun hadde sendt reisebrev til, og utdannelse fra det nye Journalistakademiet skulle bli begynnelsen på hennes 40 års virke for Aftenposten – blant annet som teateranmelder. Som pensjonist fortsatte hun som journalist, men da med kirkekunst som hovedinteresse. De neste 13 årene, til en alder av 80 år, var hun fast medarbeider i bladet Familien med artikkelserien Våre altertavler . Et journalistisk nybrottsarbeid det står respekt av og som ble utgitt som bok.

Jeg var så heldig å få oppleve vennskapet med Olava Øverland samt følge hennes mangslungne livskarrière. Som kollega i Aftenposten hadde jeg gleden av å dele oppgaver med henne, noe som beriket meg både faglig og sosialt. I hele vårt mangeårige vennskap opplevde jeg henne som vital, sjenerøs og vitebegjærlig. Hun var til stadighet i samspill med Statsarkivet og Universitetet for å tilegne seg mer kunnskap. Hun anså kultur som et utvidet leserfelt.

Olava Øverland fostret også opp en familie, som nøt godt av den varme og omsorg som preget hennes person. Våre tanker går til Anne, Ulla og Julian.

Bibi Plahte Vance

Les mer om

  1. Nekrolog