Nekrolog

En engasjert og klok diskusjonspartner og venn

Samfunnsplanlegging, forskning og undervisning preget Sigruns yrkesliv.

  • Nekrolog

Av Sunniva Jakhelln og Ragnhild Johansen

Sigrun Kaul døde 8. desember etter noe tids sykdom. En uredd arkitekt, poet og billedkunstner er nå borte – savnet og tomrommet blir stort.

Sigrun ble født i Berlin 2. mars 1939 og vokste opp i Malvik og Kristiansund. Hun begynte på arkitektavdelingen på NTH i 1957 og tok diplom i 1963. I studentmiljøet var hun aktiv og ble snart første kvinnelige redaktør av NTH-bladet «Under Dusken».

Samfunnsplanlegging, forskning og undervisning preget Sigruns yrkesliv. Ordene ble hennes viktigste uttrykksform, både poetisk og som kritisk samfunnskommentator. Hun opparbeidet et stort nordisk kvinnenettverk. Fra 1969 til 1983 var hun tilknyttet NIBR, Norsk institutt for by- og regionforskning. Hun var opptatt av barns lek og ferdsel ute i en tid med økende bilbruk og ny teknologi. Rapporten «Søkelys på bakgården» resulterte i nye retningslinjer og økte midler til barns utemiljø.

I 1983 ble Sigrun dosent ved Høyskolen i Lillehammer, i 1989 professor ved Nordplan, Nordiska institutet för samhällsplanering, i Stockholm. Etikk, estetikk og humanisme lå til grunn for hennes undervisning. Tilbake i Lillehammer ble hun opptatt av billedkunst og hadde i 2009 en stor salgsutstilling på Gjøvik Gård. Det ble en opplevelse for oss alle. Talentet fra NTH-tiden hadde funnet sin form: akvarell og tegning, store og små formater – både skjønnhet og glede, frykt og litt fandenivoldskhet.

I 2014 flyttet Sigrun tilbake til Oslo. Det var alltid en glede å være sammen med henne. Hun var en engasjert og klok diskusjonspartner og venn, en god iakttager som gledet seg like mye over et fint vinterlys som en ny fargekombinasjon i klesveien.

Vi takker Sigrun for hennes raushet. Hennes kloke ord og vakre bilder lever videre.

Les flere nekrologer her.

Les mer om

  1. Nekrolog
  2. Minneord