Nekrolog

Nekrolog: Marit Bjorvatn

Marit Bjorvatn, født i 1938, døde 10. august og ble begravet fra Holt kirke i Tvedestrand 21. august under stor deltagelse.

Marit Bjorvatn - nekrolog 2808 2015_doc6m07axn6y4o2jjwuo12.jpg

  • Aftenposten Redaksjon

Dermed gikk en svært fargerik og aktiv kultur— og skoleinteressert sørlandsdame ut av tiden. Det skjedde bare få måneder etter at mannen, politikeren og forfatteren Øyvind Bjorvatn også gikk fra oss. Venstrefolk var de begge hele livet, om enn med Det Liberale Folkepartiet som mellomstasjon i perioden fra «Venstre sprakk» (1972 til 1988). Da var Marit Bjorvatn som DLF-leder aktiv for å føre alle venstrefolk sammen igjen, og hun ble etter fusjonen Venstres nestleder.

På det regionale planet var Marit Bjorvatn leder av Fylkeskulturrådet og aktiv i Fylkesbygningsrådet og hadde tilsvarende roller i hjembyen Tvedestrand. For dette fikk hun priser, både fra sitt fylke og sin hjemby. Hun brant også for skolesektoren, entusiastisk lærer som hun alltid var. Under Agder høyskolestyre hadde hun i årevis en betydelig rolle som koordinator av kursvirksomhet og deltidsstudier i regionen, og til tider trådte hun til som inspirerende medarbeider i styresekretariatet. Hun fant utveier for finansiering og profilering der mange ville gitt opp. Aldri har Agder-fylkene hatt så mange desentraliserte deltidsstudenter som i hennes tid.

Mot slutten av sitt liv, før demenssykdommen for alvor rammet henne, skrev hun, til dels sammen med Solveig Røvik, tre utgaver av Vandretur i Tvedestrand-byen ved fjorden og Sørlandets smilehull . Den gir oss alle, sørlendinger som turister, anledning til fortsatt å følge i hennes fotspor gjennom byen hun elsket, og som elsket henne tilbake, fordi hun i så mange sammenhenger var dens supporter uten sidestykke.

Hun var stolt av sin og Øyvinds flotte Berge Gård - og selskapsglad som hun var, av sitt kjøkken og sitt bord. Under minnestunden i Tvedestrand Rådhus, som hun var svært aktiv i restaureringen av, spilte orkesteret Karl & Co glade sørlandsviser som «Til Skagerrak» og Jim Reeves’ «I love you because», og hennes glade gudstro ble, som i Holt kirke, igjen markert.

Thor Einar Hanisch

Les mer om

  1. Nekrolog