Nekrolog

Nekrolog: Finn Erik Alsos

finn-erik-alsos.jpg
  • Aftenposten Redaksjon

Finn Erik Alsos, født 4. januar 1946 i Andenes, døde 17. juni 2015 etter lang tids sykdom. Han ble bisatt i Kampen kirke 25. juni.

Finn var keramiker, utdannet med diplom fra Statens håndverks— og kunstindustriskole i 1974. Han har laget en rekke utsmykninger for offentlige rom, blant annet ved Breivika og Finnfjordbotn videregående skoler, Tromsø lærerhøyskole og Norges veterinærhøgskole. Keramiske fliser og figurer var hans format. Finn fremhevet to områder som sin inngang til det kunstneriske: fortellertradisjonen fra nordnorsk kystkultur og folkekunst fra hele verden. Han var tidlig med i styret i fagforeningen Norske kunsthåndverkere, som ble startet i 1974, i Kunstneraksjon -74 og i etablering av tidsskriftet Kunsthåndverk i 1980. Han bidro til et fagmiljø som ønsket å stille spørsmål og utfordre kunstbegrepet.

Finn flyttet til Kampen i 1973 og har siden bodd der. Han var en kjent person i lokalmiljøet og deltok i felles aktiviteter som oppbygging av Kampen bydelshus, karneval, velforening og historielag. Finn var en mester i å se gjenstander, hvordan de er gjort og hvordan de kan gjenbrukes. Han var opptatt av detaljer, han så detaljene, og han visste hvordan de skulle utformes. Han kunne ivareta hus så vel som mennesker og mat. Finn rev en prestebolig på Frogner for å bygge seg sitt eget hus med kunstnerverksted på en liten tomt på Kampen. Prosessen varte i mange år, og resultatet viser en uavhengig, utradisjonell, urokkelig og uttrykksfull mann. Han kunne fortelle lange og sære historier som krevde tid og oppmerksomme tilhørere. Vi opplevde både hans rause og strie sider i godt samvær, på Kampen eller i huset hans på Engøya ved Henningsvær.

Vi har mistet en god kollega, en god nabo og en kjær venn. Våre tanker går til Finns datter, Kare, og broren Oddvar, og til Finns kjæreste.

Nina Malterud, Beth Wyller, Gunnar Brunborg

Les mer om

  1. Nekrolog