Nekrolog

Nekrolog: Per Kartvedt

Arkitekt Per Kartvedt, som var født i 1940 og døde 14. januar, var et unikt kraftsenter i norsk arkitektur.

Først og fremst som mentor for flere generasjoner norske arkitekter, som visjonær tenker og som kunnskapsrik formidler med et stort internasjonalt nettverk.

Allerede da han i 1962 leverte sin diplomoppgave ved NTH, utmerket han seg med en utopisk byplan for 200.000 innbyggere. Med teft for internasjonale strømninger ble han Arne Korsmos assistent og instituttarkitekt. Med det fulgte også rollen som arkitektskolens ører og øyne utad. Kartvedt reiste verden rundt, bygget nettverk og tiltrakk seg viktige internasjonale forelesere. Spesielt ble kontakten med det britiske arkitekturmiljøet i kretsen rundt Reyner Banham, Cedric Price og Archigram av stor betydning, både sosialt, intellektuelt og faglig.
I Trondheim ble han en viktig støttespiller for den utålmodige 1960-tallsgenerasjonen som ville bryte ut av det de så som tradisjonelt og traust. Kartvedt fungerte som veileder, agitator og inspirator både innad på fakultetet og i etableringen av opposisjonelle studiemiljøer utenfor skolens vegger. Han drev frem flere arkitektkonkurranser med studenter som medhjelpere. På slutten av 1970-tallet gikk han inn i ledergruppen i F.S. Platou Arkitekter, der han bl.a. holdt i prosjekter i St. Petersburg, Budapest og Sofia.

Les hele saken med abonnement