Nekrolog

Turid var en allsidig kvinne

Hun var alltid en positiv dame og fortalte gjerne historier fra krigen, som at kålrot kokt i tran var grei mat når man var sulten.

  • Nekrolog

Av Bjørn Beining

Turid Nøkleby (født Knutsen) ble født 30. mai 1923. Det var altså en ekte Kristiania-pike som døde 8. desember i 2021. Hun oppnådde å bli nesten 99 år.

Hun vokste opp på Borgen/Volvat sammen med foreldre og en bror. Turid gikk på Ris gymnas og var 16 år da krigen kom til Norge.

Hun var alltid en positiv dame og fortalte gjerne historier fra krigen, som at kålrot kokt i tran var grei mat når man var sulten.

Under krigen utdannet hun seg til samaritan og arbeidet på Bærum sykehus. Her ble hun sjarmert av turnuslegen Kjell Andreas Nøkleby. Det tok ikke lang tid før forlovelsen var et faktum. To år senere ble det bryllup.

Siden Kjell utdannet seg til spesialist i ortopedi, ble det mye flytting for familien de første årene. I løpet av denne perioden ble Per, Bente og Astrid født. I 1965 ble den hyppige flyttingen avsluttet. Kjell ble overlege ved kirurgisk poliklinikk på Rikshospitalet, og familien kjøpte et hus i Asker.

Turid var en allsidig kvinne som styrte familie og hjem slik at Kjell kunne utvikle sin karriere. De levde i en harmoni der begge hadde klare arbeidsoppgaver. Fritiden ble benyttet til aktive turer i skog og mark.

De siste to årene bodde Turid på Mariehaven sykehjem. Med sitt gode humør og sin gode humor var hun en vel ansett beboer. I koronatiden led hun av at barn og barnebarn sjelden kunne komme på besøk. Det bidro nok til at hun den siste tiden ble sterkt redusert.

7. desember fikk hun et alvorlig hjerneslag. Hun døde dagen etter.

Turid etterlater seg tre barn, fem barnebarn og fem oldebarn. Mange føler med dem i sorgen, men samtidig vil vel alle etter hvert føle mer takknemlighet og glede enn sorg over at hun ble 98 år gammel og har hatt et aktivt, interessant og begivenhetsrikt liv.

Les flere nekrologer her.

Les mer om

  1. Nekrolog
  2. Minneord