Nekrolog

Nekrolog: Carl Nesjar

afp000324413.JPG
  • Aftenposten Redaksjon

Carl Nesjar døde 23. mai, 94 år gammel. Men Nesjar vil alltid være her som del av norsk og internasjonal kunsthistorie. For oss i Preus museum er hans betydning som fotograf og for norsk fotohistorie like viktig.

Få norske kunstnere har stått på så mange ben som Carl Nesjar. Nettopp oppveksten i Norge og USA ga ham en trygghet til å være nysgjerrig og utprøvende. Allerede tidlig viste han et godt øye for rom, form og komposisjon i sine fotografier. Selv om det først og fremst var som maler han markerte seg i begynnelsen, var kameraet alltid i nærheten — og noen av sine fineste naturstudier fra kysten ved Larvik, hans hjemby, tok han på 1950-tallet. Nesjars uttrykk var abstraksjon med utgangspunkt i naturen. Det hadde han til felles med sine kolleger i Terningen, en gruppe som ble dannet i 1956 med bl.a. Inger Sitter, Jakob Weidemann og Gunnar S. Gundersen.

Carl Nesjar hadde sin første fotoutstilling i Norge på Høvikodden i 1970. Han bidro til Høstutstillingskatalogen i 1979 da Forbundet Frie Fotografer var invitert for å feire sitt femårsjubileum. I 2004 viste Preus museum Carl Nesjar Fotografi 1950-2000 . Dette førte til flere utstillinger og bidrag i boken om ham i 2008.

For Carl Nesjar har alle uttrykk vært like viktige. Og enten det gjelder maleri, grafikk, Picassos skulpturer, egne helårsfontener eller fotografi, er det kreativitet og fascinasjon som preger dem. I Norge liker man at ting er oversiktlig. Derfor har man ofte foretrukket dem med tydelige kunstnerskap, som ikke har vært så opptatt av samarbeid mellom kunstartene som Nesjar. Men Nesjars liv var ikke bare tidstypisk, han var en forløper for dagens kunstnerentreprenører og som sådan verdt å forskes mere på. Våre tanker er med Sylvia og resten av hans familie.

Hanne Holm-Johnsen, Preus museum

Les mer om

  1. Nekrolog