Arbeiderpartiet og Sp gikk inn for en rekke retningsskifter og flere reverseringer av blå politikk.
Den borgerlige seieren betyr at en rekke prosesser nå videreføres.
Aftenposten har studert sakene det er kranglet om i valgkampen, og sett på sakene som det nye flertallet på Stortinget nå bekrefter - eller avviser.
Så stor sikkerhet er det rundt disse sakene nå:
E18 vestover fra Oslo
Ap sentralt har støttet planlagt utbygging, partiet i Oslo vil ha omkamp. Underveis i valgkampen ble det siste formelle hinderet for E18-utbygging fjernet. Nå vil utbygging komme så langt at et kommunevalg i 2019 neppe vil stanse utbyggingen.
Nye Veier
Regjeringens veiselskap er på ubestemt tid sikret videre liv.
NSB-slakt og konkurranse
Sp ville reversere jernbanereformen, Ap helst samle all jernbane i én virksomhet. Nå tas reformen videre. Alt tyder alt på at det blir konkurranse på flere norske jernbanelinjer.
Skatt og kommuner
Større og færre kommuner
Det ligger ikke an til en reversering av sammenslåingene som er kjent. Men her er mye uklart, ettersom KrF har stemt imot tvangssammenslåinger og Regjeringen dermed har flertall mot seg.
Færre fylker
Regjeringen vil kutte fra 19 fylkeskommuner til 10–11 regioner fra 1.1. 2020. KrF og Venstre har støttet dette, det er disse to partienen som fikk Høyre og Frp med på reformen. Senere har KrF-leder Knut Arild Hareide stilt spørsmål ved inndelingen i Østlandsområdet, og har i valgkampen distansert seg enda mer fra inndelingen. Det er derfor uklart om den nye regioninndelingen blir stående.
Lemping på skatter og avgifter
Det blir ikke noe av Aps varslede skatteøkninger. Men nye lettelser kan bli dempet som følge av valgresultatet.
Andøya og helikoptre
Andøya og helikoptre i Forsvaret
Med mindre finansiering av Evenes klapper sammen, legges Luftforsvarets base på Andøya ned. Bell-helikoptre flyttes fra Bardufoss til Rygge i 2019. Det siste kan likevel bli endret når landmaktutredningen kommer i oktober.
Arbeidsliv og jordbruk
Midlertidige kontrakter i arbeidslivet
Arbeidsgivere er gitt generell adgang til å ansette på midlertidige kontrakter. Det skal være lov å jobbe mer i perioder, men totalarbeidstiden skal være den samme. KrF og Venstre har støttet dette. Dette blir trolig som planlagt, men det kan også bli endringer, om KrF endrer holdning.
Mer stordrift i jordbruket
Regjeringen har satt kursen mot dette gjennom endring av regelverk og støtteordninger som gjør det mer lønnsomt å drive stort. KrF og Venstre har støttet dette, men kursen kan bli justert.
Innvandring
Innstramning i innvandringspolitikken
Dette fortsetter som før. Regjeringen har gjennomført en rekke innstramninger, som å tilbakekalle oppholdstillatelse etter ferier til hjemlandet, innføring av nye regler for bortvisning av asylsøkere på grensen i en krisesituasjon, og strengere regler for familieinnvandring og permanent oppholdstillatelse.
Skole – helse – politi
Fritt behandlingsvalg
Pasienter med rett til behandling på det offentliges regning skal kunne velge godkjente privat eller offentlige behandlingssteder. Innført bl.a. for rus og psykiatri. KrF og Venstre har støttet dette.
Fraværsgrensen
Fra høsten 2016 ble fraværsgrensen strammet inn i videregående skole. Mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag gir som hovedregel ingen karakter. Ap og Sp har støttet dette. Regelen vil bestå, men mye tyder på at det blir justeringen i gjennomføringen.
Støtte til flere privatskoler
Også skoler som oppfyller «definerte kvalitetskrav», såkalte profilskoler, kan nå få penger fra det offentlige. Endres ikke.
Færre og større universiteter
Har for lengst kommet for langt til at det blir endringer.
«Nærpolitireformen»
Antall politidistrikter reduseres fra 27 til 12, lensmannskontorer/politistasjoner fra 340 til 221. KrF, Venstre og Ap har støttet dette. Blir ikke reversert.
Uføretrygd – sosialhjelp
Innstramming i uføretrygden
Summen av det man får utbetalt i uføretrygd og barnetillegg, skal ikke utgjøre mer enn 95 prosent av den inntekten man hadde før man ble uføretrygdet. I 2017 kan man få inntil 107 prosent av inntekt før uførhet utbetalt tilsammen. KrF og Venstre har støttet dette. Endres neppe.
Aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottagere
Fra og med 1. januar i år skal det stilles vilkår om aktivitet ved tildeling av sosialhjelp til mottagere under 30 år. Her blir det ingen endring.
Aksjer – flyavgift og fedrekvote
Kutt i fedrekvoten
Regjeringens har kuttet fra 14 til 10 uker. Her kan det bli endringer.
Flypassasjeravgiften
Her blir det neppe endringer med mindre Regjeringen og dagens støttepartier blir enige om det.
Salg av det offentliges aksjer
Regjeringen har med støtte fra KrF og Venstre solgt Cermaq og solgt seg ned i Entra og SAS, samt fått fullmakt til nedsalg i bl.a. Telenor, Mesta, Baneservice og Filmparken. Ap og Sp varslet ny eierskapspolitikk. Det blir det neppe nå.
Her ligger det an til endringer – som med HV
Heimevernet
En foreløpig landmaktutredning anbefaler kun 30.000 HV-soldater. Dette er langt fra avgjort.
Soning i utlandet
For å få redusert soningskøene har Norge kjøpt 242 plasser i Norgerhaven fengsel i Nederland. Her har KrF snudd. Praksisen kan bli stanset.