Norge

Dette landet har verdens beste rykte

Norge er på 10-på-topp-listen, men blir slått av et skandinavisk naboland.

  • Thea Roll Rakeng
Sverige topper Reputation Institutes liste over landene i verden med best rykte i 2016. Det er 55 land med i undersøkelsen.

En fersk undersøkelse utført av Reputation Institute, et konsulent- og rådgivingsselskap som spesialiserer seg på omdømme, har kåret det landet i verden som har best rykte. 55 land er med i undersøkelsen.

Landene er rangert etter 16 ulike indikatorer, blant annet hvor vakre, trygge og vennlige de er - hvor imøtekommende innbyggere er og hvor progressiv politikk og effektive regjeringer.

Se videoreportasjen øverst.

  • BBC om Norge: - Fem ting som er feil med verdens beste land

48 000 mennesker deltok i den nettbaserte undersøkelsen. Alle fra G8-landene (Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA), som representerer verdens åtte ledende industriland.

Sverige slår Norge

Selv om Norge tidligere har blitt kåret til verdens beste land å bo i, blir vi slått av Sverige når det kommer til rykte i undersøkelsen. På toppen av listen ligger nemlig söta bror.

Norge blir trukket frem som et land hvor beboerne er aktive og flinke til å benytte seg av naturen. Bildet er fra Nordmarka, få minutter unna Oslo Sentrum.

Reputation Institute begrunner førsteplassen med følgende:

«Sverige scorer høyest på å være et trygt, innbydende og vakkert land. Landet er også unikt i Vest-Europa etter å ha blitt spart for mye av andre verdenskrig og landet forblir nøytralt i dag».

Det kommer også frem i begrunnelsen at de fleste snakker engelsk, men at innvandrere ofte kan føle at svenskene er lite imøtekommende og vil holde seg for seg selv.

– Det er bare slik det er. Det er ikke vanlig å kjenne naboene dine så godt, sier Kat Trigarszky, en av de spurte i undersøkelsen.

Sveriges høye priser trekkes også frem, blant annet når det gjelder alkohol, mat og bensin. Derfor er det mange som spiser hjemme og benytter seg at det «velfungerende og rimelige» kolletivtilbudet, står det.

– Aktive og vakre nordmenn

På andreplass og tredjeplass ligger Canada og Sveis tett etterfulgt av Australia. På femteplass ligger Norge.

– Ryktene om Norge er sanne; folk er vakre, likestillingen er forankret i dagliglivet og naturen er fantastisk, sier osloboeren Barbara Schwendtner, som opprinnelig er fra Østerrike.

Videre blir femteplassen begrunnet med at nordmenns generelle aktivitetsnivå er høyt og at befolkningen tilbringer mye tid ute i frisk luft. Og godt er det, for andre aktiviteter kan være dyre, står det i begrunnelsen.

Å spise ute på restaurant i Norge anbefales ikke på grunn av de høye prisene, står det i undersøkelsen. Derfor er det naturlig at nordmenn er mye ute i friluft.

– Selv om man kan spise ute flere ganger i uken i andre land, er denne livsstilen absolutt ikke anbefalt i Norge. Derfor er det naturlig at nordmenn tilbringer mye tid på trening eller ute i naturen, sier Schwendtner.

– Landene er like

Omdømme-ekspert Ola Gaute Aas Askheim er ikke overrasket over at akkurat disse fem landene ligger på topp, og synes det er vanskelig å se de store forskjellene mellom dem.

– Dette er alle velregulerte land med lite korrupsjon og et velutviklet demokrati. Landene kan til forveksling minne om hverandre med tanken på at de har samme status og posisjon som relativt sett vellykkede land, sier Aas Askheim.

– Det jeg imidlertid ser på som et tankekors er at undersøkelser som dette ofte prøver å favorisere land som er kjent for ett eller annet. Når man da spør folk som har en oppfatning og er kvalifisert til å svare, kan svarene ofte bli ensporet, sier han og forklarer:

– Det betyr at små og ukjente land vil være vanskelig å gi en vurdering av, mens kjente og store land vil det være lettere å få gode svar fra folk på.

Les også

  1. I dette landet finner du verdens lykkeligste folk

  2. I dette landet får du hundretusener av staten til boligkjøp. Krav: Du må få minst tre barn.

  3. I dette landet koster nå et Happy Meal en tredjedels månedslønn

Les mer om

  1. Sverige
  2. USA
  3. Europa
  4. BBC