- Minner om en gammeldags miljøskandale
Statssekretær i Miljæverndepartementet, Heidi Sørensen (SV) mener de økte utslippene på Melkøya er alvorlige.
Les også: Aftenposten skrev tirsdag at samtidig som Regjeringen forbereder en sjarmoffensiv på Bali, har gasskraftanlegget på Melkøya
Enorme norske CO2-utslipp
— Lærepenge
- Dette minner om en gammeldags miljøskandale. Det er ingen tvil om at dette er alvorlig, sier statssekretær Heidi Sørensen til Aftenposten.no. Hun innrømmer at hun og Regjeringen bør ta lærdom av de uforutsette utslippene.- Alle slike store utslipp er vanskelig å håndtere. Dette er en lærepenge for framtiden. Vi må være tettere på og stille flere kritiske spørsmål til slike store prosjekter, enn vi gjorde i 2004.
Kjent til en måned
Hun forteller at departementet har kjent til de enorme utslippene i en måned allerede.- Vi tok umiddelbart kontakt med Statoil for å få klarhet i situasjonen og forhindre at utslippene fortsetter når anlegget startes opp igjen, sier Sørensen.- Dette er så store utslipp at det vil vises tydelig på årlige norske utslippene. Vi gjør det vi kan for å legge press på Statoil. Ansvaret for de høye utslippene ligger først og fremst hos dem, sier hun.
Vurderes på nytt?
Hun åpner for at Regjeringen vil vurdere utslippstillatelsen til Melkøya-anlegget på nytt.- Etter at SFT er ferdig med å gå gjennom saken, vil vi vurdere å ta en gjennomgang av StatoilHydros utslippstillatelse. Men hun mener det er uaktuelt å stenge anlegget.- StatoilHydro har brukt 60 milliarder på å bygge denne fabrikken, så det kan vi ikke gjøre, sier statssekretæren.
Forstår kritikken
På klimakonferansen på Bali
- Må slutte å snakke og begynne å handle
Greenpeace International krever blant annet at Regjeringen må slutte å snakke og begynne å handle, for å ha troverdighet som et ambisisøst klimaland i Bali-forhandlingene.Sørensen har forståelse for kritikken.— Jeg er helt enig at det er viktig å kutte utslippene hjemme. Det er derfor Regjeringen har kommet med en klimamelding, men det fjerner oss ikke fra det vi har arvet fra Bondevik-regjeringen, sier hun.
Kommer neste uke
Både miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg drar ned til klimaforhandlingene på Bali neste uke. Aftenposten.no følger klimatoppmøtet. Les andre saker fra Bali-konferansen:
Heidi Sørensen (arkivfoto) Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX
Relevante artikler
33 gassutslipp fra Equinors gassanlegg utenfor Hammerfest på 13 år
Frp: -Vi er heldige som har fått en så fin sommer i år
Ny rapport friskmelder CO₂ rensing på Klemetsrud
Krever ekstern oljegransking etter Melkøya
Regjeringen vil utrede hel eller delvis elektrifisering av Mongstad, Kårstø og Melkøya
Solberg-regjeringen vedgår at klimamålene ikke nås