Norge

- Minner om en gammeldags miljøskandale

Statssekretær i Miljæverndepartementet, Heidi Sørensen (SV) mener de økte utslippene på Melkøya er alvorlige.

 • Heidi Ertzeid

Les også: Aftenposten skrev tirsdag at samtidig som Regjeringen forbereder en sjarmoffensiv på Bali, har gasskraftanlegget på Melkøya

Les også

Enorme norske CO2-utslipp

— Lærepenge

- Dette minner om en gammeldags miljøskandale. Det er ingen tvil om at dette er alvorlig, sier statssekretær Heidi Sørensen til Aftenposten.no. Hun innrømmer at hun og Regjeringen bør ta lærdom av de uforutsette utslippene.- Alle slike store utslipp er vanskelig å håndtere. Dette er en lærepenge for framtiden. Vi må være tettere på og stille flere kritiske spørsmål til slike store prosjekter, enn vi gjorde i 2004.

Kjent til en måned

Hun forteller at departementet har kjent til de enorme utslippene i en måned allerede.- Vi tok umiddelbart kontakt med Statoil for å få klarhet i situasjonen og forhindre at utslippene fortsetter når anlegget startes opp igjen, sier Sørensen.- Dette er så store utslipp at det vil vises tydelig på årlige norske utslippene. Vi gjør det vi kan for å legge press på Statoil. Ansvaret for de høye utslippene ligger først og fremst hos dem, sier hun.

Vurderes på nytt?

Hun åpner for at Regjeringen vil vurdere utslippstillatelsen til Melkøya-anlegget på nytt.- Etter at SFT er ferdig med å gå gjennom saken, vil vi vurdere å ta en gjennomgang av StatoilHydros utslippstillatelse. Men hun mener det er uaktuelt å stenge anlegget.- StatoilHydro har brukt 60 milliarder på å bygge denne fabrikken, så det kan vi ikke gjøre, sier statssekretæren.

Forstår kritikken

På klimakonferansen på Bali

Les også

- Må slutte å snakke og begynne å handle

Greenpeace International krever blant annet at Regjeringen må slutte å snakke og begynne å handle, for å ha troverdighet som et ambisisøst klimaland i Bali-forhandlingene.Sørensen har forståelse for kritikken.— Jeg er helt enig at det er viktig å kutte utslippene hjemme. Det er derfor Regjeringen har kommet med en klimamelding, men det fjerner oss ikke fra det vi har arvet fra Bondevik-regjeringen, sier hun.

Kommer neste uke

Både miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg drar ned til klimaforhandlingene på Bali neste uke. Aftenposten.no følger klimatoppmøtet. Les andre saker fra Bali-konferansen:

 1. Les også

  - Må slutte å snakke og begynne å handle

 2. Les også

  Enorme norske CO2-utslipp

 3. Les også

  Norsk optimisme <br/>på Bali-møtet

 4. Les også

  Klimasjefen krever politisk handling

Heidi Sørensen (arkivfoto) Foto: GORM KALLESTAD / SCANPIX

Relevante artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  33 gassutslipp fra Equinors gassanlegg utenfor Hammerfest på 13 år

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Frp: -Vi er heldige som har fått en så fin sommer i år

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Ny rapport friskmelder CO₂ rensing på Klemetsrud

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Krever ekstern oljegransking etter Melkøya

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen vil utrede hel eller delvis elektrifisering av Mongstad, Kårstø og Melkøya

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Solberg-regjeringen vedgår at klimamålene ikke nås