Seks nye norgesrekorder etter styrtregn på Tjøme

Det ble utstedt oransje farevarsel for styrtregn i Vestfold og Østfold torsdag. På Tjøme regnet det så mye at det ble satt seks norgesrekorder i nedbørsintensitet.

Slik så det ut i hagen på hytta til tidligere curlingverdensmesterDordi Nordby torsdag formiddag.

– Tjøme har i dag satt nye norgesrekorder i nedbørintensitet for varighetene 10, 15, 30, 45, 60 og 90 minutter, skriver meteorologene på Twitter i 12-tiden torsdag.

Kommunen slo sin egen rekord seks ganger før det endte på 90 minutter med over 82 millimeter regn, som er en ny norgesrekord.

Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat sendte torsdag ut oransje farevarsel for styrtregn i flere deler av landet. Regnet har vært spesielt kraftig i Vestfold og Østfold, deriblant Sandefjord, Tjøme, Moss og Fredrikstad, hvor det også er meldt om lyn og torden.

– Dersom regnbygene treffer byområder, kan det bli trøbbel med overvann på veier og kjellere som blir fylt av vann, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.

På greenen ved hull 13 på Tjøme golfklubb var det etter pøsregnet torsdag vann der det ellers er gress.

De siste dagene har forsikringsselskapet Tryg Forsikring registrert rundt 150 skadesaker til en verdi av cirka 5 millioner kroner i forbindelse med lynnedslag og styrtregn på Sør- og Østlandet.

– Skademeldingene tikker inn, og det er for det meste vannskader i private boliger i forbindelse med styrtregn, men også en del skader der lynnedslag har kortsluttet elektronikk og elektriske apparater i boliger, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

I fjor mottok norske forsikringsselskap over 70.000 skademeldinger på vannskader, og det ble utbetalt erstatning på i alt 3 milliarder kroner, ifølge tall fra Finans Norge.

Svømmebasseng i hagen

– Regnet kom først i seks-syvtiden. Da var det også veldig mye lyn like over oss. Det så ut som en hvit vegg, sier eksverdensmester i curling Dordi Nordby på telefon til Aftenposten.

Hun har hytte på Tjøme og opplevde raskt at hagen ble fullstendig oversvømt.

– Alle barna fra nabolaget kom bort hit. De har plasket i store dammer, og vi har blåst opp barnebassenget og brukt det som båt i hagen, sier Nordby og legger til:

– Jeg har ikke våget å titte ned i kjelleren.

Hun er likevel ikke bekymret for skader, da det er fjellgrunn under hytta.

– Har du opplevd et tilsvarende regnvær før?

– Dette må være rekord i regn. Selv etter å ha bodd i Bergen. Det brakte og smalt, og da var det ikke noe annet å gjøre enn å lukke vinduene.

– Nå håper vi det fryser til is, så det går an å spille curling her, ler den tidligere curlingspilleren som blant annet har to VM-gull og to EM-gull på merittlisten.

Oslo-barn på leir trosser regnet

Det voldsomme regnværet de siste dagene har også vært merkbart for 300 Oslo-barn som er på sommerleir på Hudøy ved Tjøme.

– Vi måtte reparere en vei som ble delvis vasket ut av regnet i løpet av natten. Veien går ned mot der hvor båten går ut mot Hudøy, forteller administrasjonskonsulent Silje Borkhus Otnes ved Camp Hudøy, et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og Kirkens Bymisjon.

Heldigvis for barna bor de i sovesaler under tak og ikke i telt. Og regnet stopper ikke aktivitetene for barna, ifølge Borkhus Otnes.

– Det bades og herjes selv om det regner, sier hun.

Likevel kan det for noen sette litt preg på stemningen.

– Det kan nok være noen flere som får hjemlengsel når det er dårlig vær.